Mest verdunnen met erfwater

Publicatiedatum: 25 augustus 2017

De BedrijfsWaterWijzer is ontwikkeld binnen het project ‘Koeien & Kansen’ en bestaat uit zeven modules; erf, droogte, wateroverlast, uitspoeling, afspoeling, drinkwater en slootbeheer. Een aantal veehouders experimenteren op dit moment met het opvangen van erfwater om deze te gebruiken bij het uitrijden van mest. Dit levert een drietal voordelen op, namelijk geen lozingen vanaf het erf, minder ammoniakemissie en een betere benutting van mest.

Het verdunnen van mest met water bij het uitrijden wint aan populariteit onder veehouders. Deze methode van mestuitrijden wordt erg gestimuleerd. Niet alleen de ammoniakemissie kan hierdoor dalen, maar ook de benutting van de mest gaat omhoog. Een bijkomend technisch voordeel is dat de loonwerker sneller kan werken als er water wordt toegevoegd. De mest is dan sneller te verpompen. Hierdoor vallen de (extra) kosten in de praktijk mee. 

Experimenteren in de praktijk

Koeien & Kansen veehouder Dekker in Zeewolde (Fl) verzamelt zijn spoelwater in een aparte mestkelder. Dit water gebruikt hij om zijn drijfmest te verdunnen. Hij brengt vervolgens met sleepslangen de verdunde mest op het land. Ook Mark Pijnenborg in Ysselsteyn experimenteert met het toevoegen van water aan zijn drijfmest. Hij verdunt de mest ook met spoelwater. Hij vangt dit water op in een mestzak achter op het erf en voorkomt daarmee extra mestvolume (en mestafvoerkosten). Als de mest wordt toegediend op het eigen land, voegt hij het spoelwater weer toe om de mest te verdunnen. Zo maakt hij optimaal gebruik van de voordelen van deze toepassing. Ook maatschap Post in Nieuweroord (Dr.), waar Paul Oosterhuis adviseur rundvee van DLV Advies de begeleiding verzorgt, verkent de technische en financiële mogelijkheden om een waterbassin aan te leggen om al het erf- en dakwater op te vangen. Het waterschap verkent de subsidiemogelijkheden voor dergelijke initiatieven.

Dit artikel is verschenen op de website van Verantwoorde Veehouderij.
 

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer

Of het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...

Lees verder

Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave

Met ingang van 2025 worden er diverse aanpassingen en aanvullingen doorgevoerd in de Gecombineerde Opgave (GO) in combinatie met het Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden