Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verderKleinschalige mestvergisting heeft de toekomst in de rundveehouderij. Om mestvergisting op het eigen bedrijf van de grond te krijgen, moet echter nog wel wat gebeuren. Dat zijn conclusies van de bijeenkomst ‘mestvergisting op het eigen bedrijf’ die DLV Advies afgelopen dinsdag 30 augustus organiseerde op de Dairy Campus in Leeuwarden.
Een van de sprekers op de bijeenkomst was Sjef van der Lubbe, adviseur energie uit biomassa van de provincie Friesland. Hij verwacht dat over tien jaar geen onbewerkte mest meer op het land uitgereden gaat worden. “Alle mest ondergaat eerst een bewerkingsslag voordat het het land op gaat.” Hij verwacht niet dat co-vergisting (mest met bijproducten) verder gaat uitbreiden. De bijproducten zijn te duur geworden of niet te krijgen. “We zien dat diverse co-vergisters omgebouwd worden naar monovergisters.” Volgens Van der Lubbe heeft mestvergisting op het boerenerf de toekomst. Doel is het afvangen van gassen zoals methaan en CO2. Samen met de provincies Drenthe en Groningen wil Friesland voorbeeldbedrijven in de regio opzetten die energieneutraal dan wel energieproducerend zijn. “We denken aan 25 voorbeeldbedrijven”, zegt van de Lubbe.
Jan Dirk van Mourik, projectleider Vergisting en Beweiding van FrieslandCampina vertelde tijdens de bijeenkomst dat de zuivelaar in onderhandeling is met het ministerie van Economische Zaken om een collectieve subsidie te krijgen voor 200 boerenvergisters. In 2017 moeten deze 200 geplaatst en in bedrijf zijn bij evenveel melkveehouders. Een vergister is geschikt voor een melkveebedrijf met minimaal 150 koeien die dagverse mest beschikbaar heeft voor vergisters. Het meeste rendement valt te halen met dagverse mest. Heikel punt is dat stalaanpassingen nodig zijn. Jan Dirk van Mourik: “Een bedrijf dat een stalvloer met roosters en een mestput is minder geschikt voor vergisting. Een mestschuifsysteem is beter als je wilt gaan vergisten.” Volgens Van Mourik is vergisting het snelst rendabel bij bedrijven die geen mestoverschot hebben en het digestaat grotendeels kwijt kunnen op eigen land.
Het voordeel van kleinschalige vergisters is dat een aparte vergunning niet nodig is. “Het valt binnen het activiteitenbesluit”, zegt Ap van der Bas, mestverwerkingsdeskundige van DLV Advies. Provincies hebben vaak investeringssubsidies voor vergisting. Vergisting kost een boer doorgaans zes uur per week extra arbeid. “Soms kan dit net voldoende zijn om een zoon op het bedrijf te laten komen werken.”
Wilt u meer weten over mestvergisting op het eigen bedrijf? Neem dan contact op met Ap van der Bas.
Dit artikel is gepubliceerd in de Boerderij van 2 september j.l.
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verderHeeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.