Mestverwerking bij Boer on tour

Publicatiedatum: 27 oktober 2016

De kosten voor mestafzet maken een fors deel uit van de kostprijs en de verwachting is dat de afzetkosten ook in de toekomst hoog zullen blijven. Zelf de varkensmest verwerken op het bedrijf biedt een alternatief. De technieken ontwikkelen steeds verder en ook komen er meer subsidies beschikbaar. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van verwerkingstechnieken organiseert DLV Advies op vrijdag 18 november een ‘Boer on tour’ over mestverwerking op bedrijfsniveau in de omgeving van ‘De Kempen’ (Zuid-Nederland).

Programma

De dag begint om 10.45 uur bij Familie van de Berkmortel, Airborneweg 10 te Sint Oedenrode. Dit is een gewijzigde locatie. hier start de dag met een presentatie over mestverwerking. De dag eindigt ook op deze locatie, om 16.30 uur.

Tijdens deze dag bezoeken we drie bedrijven die allen een verschillende techniek gebruiken om de varkensmest op hun bedrijf te verwerken. Tijdens het bezoek vertelt de ondernemer over zijn ervaringen met de techniek en de financiële aspecten. De leveranciers zijn ook aanwezig om de techniek toe te lichten.

Mestverwerkingstechnieken

De verschillende mestverwerkingstechnieken tijdens deze dag zijn:

  • Omgekeerde osmose van Green Point Systems B.V bij Loonbedrijf Reniers te Wintelre. Na voorscheiding gaat de dunne fractie door de omgekeerde osmose. Onder druk wordt het zout van het water gescheiden door middel van een membraan waar alleen water doorheen kan. Het water wordt daarna geloosd. Het mineralenconcentraat dat overblijft mag door het loonbedrijf bovenop de mestgift aangebracht worden als een kunstmestvervanger.
  • Centrifugeren en compostering van Ton Trans B.V. op de mestverwerkingslocatie in Bladel. De mobiele centrifuge scheidt dikke en dunne mest op het erf bij de boer. Bij het composteren maken ze gebruik van zuurstofminnende bacteriën. Deze bacteriën verteren enigszins de mest waarbij warmte vrijkomt. Deze warmte doodt de ziekteverwekkers. De mest die overblijft wordt een exportwaardig product. 
  • Voorscheiding en verdamping dunne fractie voor luchtwasser van Ormira B.V. bij Van de Berkmortel in Sint Oedenrode. De verdamper gebruikt warme lucht uit de stal om mestvocht te verdampen. Met een module op 100.000 kuub lucht kan zo maximaal 700 kuub mestvocht verdampt worden. Met externe warmte is dit zelfs op te voeren tot 1.500 kuub. Het ingedikte mestvocht blijft achter. Dit wordt nog als mest afgevoerd, tot 80% van het volume hoeft niet meer afgevoerd te worden.

Aanmelden

Deze dag is bedoeld voor varkenshouders. De kosten voor deelname aan deze ‘Boer on tour’ dag, inclusief lunch en naslagwerk, bedragen € 100,- per persoon exclusief btw. Neem voor meer informatie contact op met Jan Pijnenburg of meld u direct aan via het formulier.
 

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december

Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...

Lees verder

Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen

"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden