ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiemarkt is volop in beweging. Met de opkomst van duurzame energie uit zon en wind fluctueren de energieprijzen op de APX-markt steeds meer per dag en zelfs per uur. Daarnaast ontstaat er sneller en meer onbalans op de energiemarkt, waardoor handelen op de onbalansmarkt lucratiever wordt. Ondernemers met zonnepanelen of een windmolen kunnen hier met behulp van slimme software en accu’s op inspelen.
“Er is de laatste jaren veel gebeurd op de energiemarkt”, vertelt Joan van den Heuvel, projectleider Energie bij DLV Advies. “Er zijn inmiddels zoveel zonnepanelen en windmolens, dat driekwart van het grootzakelijk elektriciteitsnet vol zit. Je kunt als ondernemer dan geen energie meer terugleveren”, geeft hij aan. “Daarmee vertraagt de energietransitie.”
“Tegelijkertijd biedt dat voor ondernemers ook weer nieuwe mogelijkheden”, stelt Joan. Op zonnige dagen met veel wind wordt er veel energie opgewekt; op stille en bewolkte dagen te weinig. Energiebedrijven geven daarvoor per dag verwachtingen aan, waarop de dag- en uurprijs van de APX-markt wordt gebaseerd. “Je kunt dan als ondernemer proberen middels energiemanagement daarop te sturen: wanneer neem ik energie af en wanneer lever ik terug? Een kostenbesparing van 10% tot 15% is met energiemanagement dan ook zeker haalbaar. Akkerbouwers hebben bijvoorbeeld de mechanische koeling vaak maar een paar uur per dag nodig, daar kun je dan op inspelen door de koeling aan te zetten als de elektriciteit goedkoop is. Je speelt dan in op de ‘onbalansmarkt’, aldus Joan.
Ondernemers die zelf duurzame energie opwekken, kunnen nog een stap verder gaan door een accu in te zetten in combinatie met slimme aansturing via software. Dit geeft meer mogelijkheden om te sturen en energie op te slaan. “Je slaat dan de stroom op die jezelf opwekt en je levert pas terug als er sprake is van een tekort aan energie.” Daarnaast kun je zelfs ‘extra’ goedkope stroom van het net halen als de stroomprijs negatief is op de onbalansmarkt en deze op een ‘duur’ moment terugleveren of zelf gebruiken. De ontwikkeling staat nog relatief in de kinderschoenen, maar Joan en zijn collega’s krijgen er al best vaak vragen over, vertelt hij. De meest toegepaste accu’s zijn momenteel de lithium accu’s en gaan zo’n acht- tot twaalfduizend cycli mee. Die zijn er in alle maten van 10 kW tot pakweg 1 megawatt; dat is de grootte van een zeecontainer.
Om de energietransitie vlot te trekken, hebben we gewoon een vorm van opslag nodig. Accu’s geven die flexibiliteit. “Maar het is wel een risicovolle investering”, tekent de specialist hierbij aan. “Momenteel zijn er nog maar beperkte subsidiemogelijkheden voor en je bent afhankelijk van de toekomstige onbalans op de energiemarkt.” De kostprijs van het opslaan van 1 kWh in een lithium accu is pakweg 15 tot 20 cent per kilowattuur. Dit wordt onder andere veroorzaakt door circa 15% tot 20% energieverlies van de accu. Als je er 100 kilowatt in stopt, haal je er weer 80 kilowatt uit. “Toch kan zo’n accu al snel interessant worden voor ondernemers met eigen energieopwekking en aansturingsmogelijkheden van installaties. Daar is zeker een verdienmodel voor te creëren”, zegt Joan. “Met onder andere een simulatie op basis van meetdata kan er een heldere rendementsberekening gemaakt worden, waarbij ook de optie voor het gebruik van accu’s kan worden meegenomen.”
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u de mogelijkheden voor een rendementsberekening bespreken, neem dan vrijblijvend contact op met Joan van den Heuvel of Wouter Lampert. Zij helpen graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen. Natuurlijk is ook het compleet ontzorgen van dit traject een mogelijkheid die zij graag met u bespreken.
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.