Nieuw Besluit huisvesting in zicht

Publicatiedatum: 06 februari 2019

Het komt steeds dichterbij: 1 januari 2020. Dan moeten alle bedrijven, die dieren houden voor de productie van vlees, eieren of melk, voldoen aan de voorwaarden van het Besluit emissiearme huisvesting. Dit Besluit is al op 1 augustus 2015 in werking getreden. Het geldt zowel voor de bedrijven die aangemeld zijn voor de stoppersregeling als voor de bedrijven die onder de oude wetgeving voldeden en onder het nieuwe Besluit niet.

Veel varkensbedrijven met een vergunning van voor 31 juli 2015 konden met behulp van intern salderen voldoen aan het oude Besluit huisvesting. Helaas voldeden deze bedrijven, zonder wijzigingen van de veehouder, niet meer aan het nieuwe besluit van na 1 augustus 2015. Dat kwam door cijfermatige aanpassingen van emissies. 

Omdat de overheid deze bedrijven niet onevenredig wilde benadelen, is een overgangstermijn in werking gesteld tot 1 januari 2020. 

Praktijkvoorbeelden

Sinds de inwerkingtreding van het nieuwe besluit is er geen onderscheid meer in de ammoniakemissie in relatie tot het hokoppervlak. De normen voor kleinere hokoppervlaktes zijn verhoogd. Bij vleesvarkens geldt er voortaan zelfs ook op volledig onderkelderde huisvesting zonder stankafsluiter bij alle hokoppervlakte een veel hogere ammoniakemissie per dier.

In de praktijk komen we dit vaak tegen bij bedrijven die de vergunning geoptimaliseerd hebben, waardoor bijvoorbeeld vleesvarkens gehuisvest worden in een stal met een lager hokoppervlak dan 0,8 m2 en/of biggen in een stal met een hokoppervlak van minder dan 0,35 m2 en bijna altijd bij bedrijven met volledig onderkelderde dierplaatsen zonder stankafsluiter.

Het zou dus zomaar kunnen dat de rekensom op basis van cijfers over de huisvesting onder de oude wetgeving voldeed, maar na 1 januari 2020 niet meer. In feite betekent dit dat je in overtreding bent vanaf 1 januari 2020.

Starten met de nieuwe rekensom

Als u een vergunning heeft van voor 31 juli 2015, met intern salderen en dieren op een kleinere oppervlakte of vleesvarkens volledig onderkelderd gehuisvest, raadt Erwin van Kessel, Manager Bouw, aan om de “rekensom” op tijd te laten controleren.
Erwin: “2020 komt steeds dichterbij en de tijd begint te dringen. Soms is een kleine aanpassing voldoende om ook aan het nieuwe besluit te voldoen, maar in andere gevallen zijn er meer maatregelen en wellicht ook een uitgebreidere procedure nodig. Het is daarom aan te raden om op tijd met een plan van aanpak te beginnen, zodat de inrichting ook in 2020 nog kan doordraaien en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.”

Neem contact op met een van onze adviseurs om te kijken naar uw specifieke situatie en om maatwerkadvies te krijgen.

Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact

De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...

Lees verder

Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks

In het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden