Aardappelbewaring op basis van ervaring

Publicatiedatum: 28-12-2020

Bewaren is een complex proces, daar hoort een installatie bij die optimaal haar werk doet. De Bintjes, die kon iedereen bewaren.

Aan de hand van praktijkervaringen werden er regelmatig bewaarplaatsen ontworpen die normatief niet klopten. Te weinig lucht, te grote kanaalafstanden enzovoort. Maar toen kwamen die Agria's: her en der waren er problemen. Regelmatig bleek het een combinatie te zijn van verkeerd bewaren in een bewaarplaats die luchttechnisch niet klopte.

Een nieuw tijdperk

We gaan een nieuw tijdperk in met bewaren zonder Chloor-IPC. Voor het lange bewaren lijkt een mechanische koeling een rendabele aanvulling. Normatief weten we dat een koeling voor consumptieaardappelen ongeveer 80 watt per ton moet zijn. Ongeveer 40-50 procent van die warmte is warmteproductie van de aardappel zelf. In de praktijk variëren deze waardes sterk.

Warmteproductie verschilt

Uit (oud) onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de warmteproductie van aardappelen verschilt per ras en per jaar, tot een factor 2. Meer warmteproductie betekent ook meer CO2-productie en mogelijk dus meer luchtverversing. Ook stijgt de warmteproductie als de aardappel begint te groeien. Houd ook in de gaten dat iets kouder bewaren nauwelijks invloed op de benodigde capaciteit heeft.

Bewuste keuze op basis van kennis

Toch vinden sommigen, op basis van praktijkervaringen, dat die 80 watt per ton veel te veel is. Op basis van één middel dat de ademhaling beperkt. Als de aardappel voldoende rustig blijft, hebben ze gelijk. Maar als er rassen of jaren komen met meer ademhaling en alles tegenzit, dan kan die norm weleens meer de waarheid zijn dan gewenst. Daarom is het een risico om te varen op enkele praktijkervaringen of op een onderbuikgevoel, in plaats van op gedegen onderzoek of gedegen berekeningen. Gebruik ervaringen vooral om het gebruik van de bewaartechniek te optimaliseren. Niet om aan de voorkant te besparen op uitgaven. Besparen kan wel door aan de voorkant te kiezen voor andere uitgangspunten. Dat kan technisch door het toerenregelen van ventilatoren of door eerder het product af te zetten. Dan maak je een bewuste keuze op basis van kennis.

Dit artikel is verschenen in Aardappelwereld magazine

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie