Bedrijf integraal verduurzamen? IDL-lening kan uitkomst bieden

Publicatiedatum: 24-07-2024

Agrarisch ondernemers die plannen hebben om hun bedrijf integraal om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, kunnen in aanmerking komen voor financiering vanuit het Investeringsfonds Duurzame Landbouw van het Nationaal Groenfonds. "Deze lening ondersteunt omschakelaars met zeer gunstige financieringsvoorwaarden", aldus Lisanne Wouters, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

 

Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) is onderdeel van het Omschakelprogramma Duurzame Landbouw van het ministerie van LNV. Volgens het Nationaal Groenfonds sneuvelen omschakelplannen nu nog vaak vanwege het onzekere rendement op de korte en langere termijn, wat het aantrekken van financiers lastig maakt. Het IDL heeft als doel om ondernemers financieel te steunen in de transitieperiode.

Lening tegen 1 procent rente

Na een pilot van anderhalf jaar heeft het investeringsfonds nu een definitieve status gekregen. Boeren en tuinders die hun bedrijf integraal willen omschakelen, kunnen een lening aangaan van maximaal 500.000 euro tegen een rente van 1 procent. De transitie moet dan wel bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen en mag geen losse investering betreffen. "Het bedrijf moet echt een koerswijziging willen doorvoeren, zowel praktisch als strategisch", benoemt Lisanne.

Intergraal omschakelen

De IDL-lening moet binnen 12 jaar worden terugbetaald, waarbij de eerste 6 jaar aflossingsvrij mogen zijn. Jonge boeren (tot 40 jaar) kunnen maximaal 70 procent van de totale benodigde investering lenen via het IDL; voor boeren boven de 40 is dat maximaal 40 procent. Co-financiering via de bank, crowdfunding of vanuit eigen middelen is dan ook een van de voorwaarden.

"De belangrijkste voorwaarde is echter dat het bedrijf integraal omschakelt, bijvoorbeeld naar biologisch, natuurinclusief of kringlooplandbouw, en dat daarbij stikstof wordt gereduceerd",  schetst Lisanne. Vermindering van de stikstofuitstoot is een harde voorwaarde. Daarnaast zijn er nog zeven doelen, waarvan de aanvrager er minimaal vier moet realiseren. En geen van de doelen mag achteruitgaan.

  • Minder gewasbeschermingsmiddelen en biociden

  • Minder broeikasgassen

  • Minder nitraatuitspoeling

  • Toename biodiversiteit

  • Betere bodem

  • Circulaire inzet van veevoer

  • Verbetering van diergezondheid en -welzijn

Potstal voor stromest

Lisanne heeft inmiddels al heel wat aanvragen voor IDL-financiering verzorgd, voornamelijk voor melkveehouders. "Investeringen waar je aan kunt denken, zijn: het bouwen van een potstal, zodat je vaste stromest op je land kunt brengen. Dat is beter voor de bodem én de potstal is goed voor het dierwelzijn." Ook een investering in bijvoorbeeld een melkrobot kan daaronder vallen, als dat past in het totale verduurzamingsplan.

Investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen, die niet gepaard gaan met een integrale omschakeling naar duurzame landbouw, komen niet in aanmerking voor financiering vanuit IDL. Daarvoor kunnen ondernemers wel een SDE-traject aangaan.

IDL-aanvraag indienen

Wanneer ondernemers een IDL-aanvraag willen indienen, moeten zij een dossier aanleveren, waarin ze de visie en ambities voor de toekomst moeten schetsen. Op de website van het Nationaal Groenfonds is een voorbeeldformulier te downloaden. De aanvragen worden vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke commissie, die daarbij nadrukkelijk kijkt naar de KPI's (kritische prestatie-indicatoren) in de desbetreffende sector.

Stap naar verduurzaming wordt makkelijker

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen ondernemers dankzij de lage rente van 1 procent makkelijker de stap zetten om het bedrijf te verduurzamen. "Verduurzaming levert niet altijd direct wat op",  zegt Lisanne. "Deze lening helpt dan om de transitieperiode te overbruggen." Het Nationaal Groenfonds beschikt over een vermogen van 130,8 miljoen euro. Gedurende de pilot zijn er 194 IDL-aanvragen binnengekomen bij het Nationaal Groenfonds. Hiervan voldeden er 113 aan alle voorwaarden.

IDL aanvragen

Wilt u weten of uw plan in aanmerking komt voor IDL of de aanvraag door ons laten indienen? Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven