Efficiënt melken met functionele wachtruimte

Publicatiedatum: 15-02-2016

Na jaren waarin de ene nieuwe melkveestal na de andere uit de grond werd gestampt, zie je de laatste tijd weer meer veehouders die kiezen voor een gefaseerde groei. Zij zetten eerst een nieuwe melkstal met wachtruimte naast de bestaande stallen met het idee om deze later uit te breiden tot een volledige stal. Wat zijn de aandachtpunten als je dit doet? En is een wachtruimte wel nodig? Mark de Jong, projectleider Bouw Rundvee bij DLV Advies, geeft zijn visie over efficiënter melken door een functionele wachtruimte. 

Met wachtruimte efficiëntieslag maken

Als je in één keer een nieuwe stal bouwt, is die laatste vraag terecht. Je kunt er immers ook werken met bredere roosters tussen de boxrijen. Het voordeel van een wachtruimte is wel dat je efficiënter kunt melken en dat de stal leeg is tijdens het melken waardoor je er makkelijker andere werkzaamheden kunt uitvoeren. Maar een wachtruimte is wel een forse investering. Vanaf zo'n 120 koeien is met een wachtruimte een efficiëntieslag te maken. Zeker bij gefaseerd bouwen, waarbij je eerst een melkstal en de wachtruimte bouwt en dit gebouw later uitbreidt tot volwaardige stal, is een goed ontwerp essentieel. Vanaf de eerste stap moet alles gericht zijn op de uitbreiding. Dat geldt voor de kelders en de mixers (die je bij de zijgevel plaatst en niet bij de achtergevel) en voor de spanten. 

Het laatste spant moet een volwaardig spant zijn en geen eindspant. Verder moet de wachtruimte voor alle groepen goed toegankelijk zijn, bijvoorbeeld door een centrale gang. Ook moet je ervoor zorgen dat de wachtruimte groot genoeg wordt voor het aantal dieren waarvoor je later een nieuwe stal wilt bouwen. Verder moet je de wachtruimte zo ontwerpen dat je er zo efficiënt mogelijk kunt werken. De wachtruimte moet zorgen voor een snelle toevoer van koeien naar de melkstal. Mijn ervaring is dat een brede wachtruimte niet altijd het efficiëntst is. Bovendien heb je dan een breder en dus duurder opdrijfhek nodig. Bij de terugloopgangen van de melkstal moet er geen contact zijn tussen de gemolken koeien en de wachtende koeien. Dat kan namelijk erg ophouden. Bij voorkeur zien ze elkaar niet. Verder moet je veel aandacht besteden aan de plaats waar de dieren de melkstal binnengaan. Hier is het risico op glijpartijen het grootst. Grip voor de ingang van de melkstal, door bijvoorbeeld het gebruik van rubber op de vloeren en vloeiende lijnen in het hekwerk, leiden ertoe dat dieren makkelijker, sneller en veilig doorlopen.

Functioneel ingericht

Een koppel van 150 koeien produceert veel warmte. Denk dus goed aan de ventilatie. Dat kan door hekken in plaats van betonnen zijwanden. Als het klimaat in de wachtruimte goed is, lopen de dieren er ook gemakkelijker in. Klimaat, lucht en licht moeten in alle ruimtes hetzelfde zijn. Koeien hebben namelijk tijd nodig om te wennen aan overgangen van bijvoorbeeld een lichte melkstal naar een donkere terugloopgang. Naast de wachtruimte zelf moet je ook denken aan de toegang tot de wachtruimte. Dit is de plek die het meeste invloed heeft op de efficiëntie van de wachtruime. Bij een nieuwe melkstal moeten de dieren via een oversteek van de bestaande stal naar de melkstal. Maak de toegangspaden naar de wachtruimte daarom minimaal vier meter breed. Want als het lang duurt voor de koeien in de functionele wachtruimte staan, maak je nog geen efficiëntieslag. Als zowel de toegangen tot de wachtruimte als de wachtruimte zelf efficiënt en functioneel zijn ingericht, bespaar je meer melktijd dan met twee extra plaatsen in de melkstal. Het loont dus de moeite om in het ontwerp veel aandacht aan de wachtruimte te besteden.

Bekijk de complete blog zoals geplaast in Elite Vakblad. Of neem contact op met Mark de Jong via m.dejong@dlvadvies.nl of  06 53 79 09 41. 

Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst
Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu