Korting fosfaatrechten 8.3%

Publicatiedatum: 14-07-2017

Het kortingspercentage voor fosfaatrechten wordt 8,3%. Dat heeft staatssecretaris Van Dam woensdag bekendgemaakt. De korting wordt toegepast op de fosfaatrechten die per 1 januari 2018 worden toegekend in het fosfaatrechtenstelsel.

Grondgebonden bedrijven worden ontzien

Het kortingspercentage is berekend op basis van de omvang van de fosfaatproductie op de peildatum (2 juli 2015) voor het fosfaatrechtenstelsel (89,4 miljoen kilo) en het sectorplafond voor de fosfaatproductie in Nederland (84,9 miljoen kilo). Verder is rekening gehouden met de wens van de Tweede Kamer om grondgebonden bedrijven te ontzien van de generieke korting en de korting voor bedrijven met een klein overschot te beperken tot het punt waarop ze grondgebonden zouden zijn. De korting zou nog hoger kunnen worden als de fosfaatproductie hoger wordt dan verwacht. 

Knelgevallenregeling voor starters 

De Knelgevallencommissie adviseert om twee categorieën bedrijven aan te wijzen die voor compensatie in aanmerking komen. Hierbij wordt de generieke korting met 1 procent opgehoogd om ruimte te creëren. Dat gaat ten eerste om nieuw gestarte bedrijven die op basis van een aantal criteria kunnen aantonen dat ze inderdaad een nieuw gestart bedrijf zijn. Het advies is om die bedrijven een compensatie te geven die overeenkomt met de helft van het verschil tussen de feitelijke melkveebezetting in de nieuwe stal en de aanwezige stalcapaciteit. Wie de stalcapaciteit al voor 90% vol had, komt niet voor compensatie in aanmerking.

Knelgevallenregeling voor bijzondere situaties

De andere categorie bedrijven die gecompenseerd zouden moeten worden, zijn bedrijven die door de realisatie van een natuurgebied, de aanleg van infrastructuur, of nutsvoorzieningen in een bijzondere situatie verkeren (bijvoorbeeld door bedrijfsverplaatsing). Ook in die gevallen moet duidelijk zijn dat de veebezetting op de peildatum duidelijk lager lag dan (5%) zonder die bijzondere omstandigheden het geval zou zijn geweest.

Geen knelgevallenregeling voor groeiers

Op dit moment is er dus nog geen sprake van dat bestaande bedrijven die forse investeringen gedaan hebben in de ontwikkeling van hun bedrijf gecompenseerd worden. Vic Boeren, manager rundvee bij DLV Advies: “Deze bedrijven komen echt in de knel als er geen compensatie gaat plaatsvinden. Hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn.” 

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven