Legalisatie PAS-melders verloopt traag

Publicatiedatum: 13-08-2024

Het legaliseren van PAS-melders verloopt uiterst traag. Tot nu toe zijn slechts zeven bedrijven gelegaliseerd. Legalisatieverzoeken worden steeds vaker om futiele redenen afgewezen, zegt Jeroen van Boxmeer, productmanager ROM bij DLV Advies, in een artikel in melkvee.nl. "Boeren die klem zitten en vooruit willen, kunnen het beste zelf het heft in handen nemen en niet achterover leunen en wachten tot de overheid het oplost."

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de ruim drieduizend PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Per 28 februari 2022 is het Legalisatieprogramma PAS-meldingen in werking getreden. Dit moest binnen drie jaar alle PAS-melders, die dat willen, legaliseren. Dat kon onder meer door stikstofruimte te gebruiken van varkenshouders die deelnamen aan de saneringsregeling voor de varkenshouderij, de SRV. Er werd zelfs 250 miljoen euro voor uitgetrokken om dit proces te versnellen.

Afwijzing om futiele redenen

De deadline van 28 februari 2025 nadert nu met rasse schreden. De provincies hebben nog acht maanden te gaan, maar het leeuwendeel van de PAS-melders verkeert nog steeds in onzekerheid door bureaucratische obstakels. "De SRV-regeling heeft voor zeven legalisaties gezorgd. Als je uitgaat van de tijd die dat heeft gekost, hebben ze nog 1.500 jaar nodig voor de legalisering van de rest", sombert Jeroen. Als adviseur Ruimtelijke Orde-
ning en Milieu heeft hij dagelijks met de problematiek van doen. Wat hij ervaart, is dat legalisatieverzoeken steeds vaker om futiele redenen worden afgewezen. Jeroen: "De overheid zegt: we gaan jullie probleem oplossen. Maar wat je ziet, is dat legalisatieverzoeken worden afgewezen omdat de melding bijvoorbeeld niet aan de indieningseisen voldoet. Of men zegt: er is geen sprake van een wijziging, omdat er destijds in de registratie is aangegeven dat de feitelijk bestaande situatie werd gemeld. De provincie vindt dit dan geen 'wijziging ten opzichte van de referentiesituatie'. Maar die veehouder was destijds wél meldingsplichtig en had geen andere keus dan een melding doen van de bestaande situatie."

Bezwaar aantekenen niet mogelijk

Hij vermoedt dat de druk om legalisatieverzoeken snel af te handelen, een rol speelt bij het afwijzen op futiele gronden. Als zo'n ambtenaar een verzoek afwijst, is dat weer een dossier minder." Het vervelende is ook dat legalisatieverzoeken geen officiële procedures zijn. Er zijn daarom geen beroep- of bezwaarmogelijkheden. "Als de provincie jouw verzoek afwijst, kun je geen bezwaar aantekenen. Je kunt alleen maar soebatten bij de betrefende ambtenaar en hopen dat die alsnog overstag gaat." Als dat niet gebeurt, kun je als PAS-melder alleen je gelijk afdwingen door illegaal te blijven en bij toekomstige dwangsommen naar de rechter te stappen, aldus Jeroen. "Dit is niet de houding die je mag verwachten van een overheid die haar fout erkent en belooft het probleem op te lossen. Of je moet zelf de benodigde stikstofruimte aankopen maar dat is een kostbare oplossing voor een probleem dat je niet zelf hebt veroorzaakt."

Het volledige artikel is terug te lezen op melkvee.nl 

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven