Meer stoppers verwacht

Publicatiedatum: 22-07-2016

Door de lage melkprijzen en de komst van fosfaatrechten zullen de komende jaren meer melkveehouders het bijltje er bij neer leggen. 

In de periode 2000 tot en met 2007 stopten jaarlijks gemiddeld 3 tot 5% van de melkveehouders. In de jaren daarna was dat slechts 1 tot 2%. De afgelopen twee jaren lag het aantal stoppers nog lager, op enkele honderden per jaar. Dit had onder andere te maken met de verwachting dat er iets in de plaats zou komen voor het melkquotum en het melkquotum zelf niet veel waard meer was. 

Velen denken echter dat het aantal stoppers de komende jaren weer fors zal toenemen. In ‘Boerderij’ zegt Herrold Lammertink hierover: “De eerder voorspelde daling van het aantal bedrijven wordt eerder versneld dan vertraagd. Ik verwacht meer impact van de fosfaatwetgeving dan van de huidige lage melkprijs, want voor de lange termijn zijn de verwachtingen nog altijd positief. Melkveehouders zijn zich wel meer bewust van hun financiële positie. Door de wetgeving zijn ontwikkelingsmogelijkheden beperkt, terwijl fosfaatrechten te gelde kunnen worden gemaakt.”

Overweegt u in de komende jaren te stoppen met uw bedrijf? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten op het gebied van financieel management om de financiële gevolgen van stoppen door te rekenen en met u naar kansen en mogelijkheden voor de toekomst te kijken. 
 

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer
Bedrijfsovername slaat een generatie over: met DLV Advies voelt als een collega aan tafel
Meer tijd voor intrekken vergunning bij positieve beschikking Lbv
Op welke manier inspelen op rotatieverplichting met rustgewassen?
€ 50.000 vergoeding voor haalbaarheidsonderzoek voor verplaatsing
Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing
Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven