Nieuwe ontwikkelingen tegen stalbranden

Publicatiedatum: 15-02-2019

Sprinklersystemen zijn in ontwikkeling ter bestrijding van stalbranden in de varkenshouderij, maar er zijn meer oplossingen mogelijk. “Ik zie op veel plaatsen meer in de toepassing van aerosolen in de verdeelkasten van elektriciteit”, zegt Anne van Rossum, brandspecialist bij DLV Advies.  

Sommige sprinklersystemen kunnen zonder toepassing van elektrische pompen en bijbehorende installaties snel een stalbrand detecteren en controleren. En dat is handig. Bij een zich ontwikkelende stalbrand laten elektrische installaties het meestal snel afweten. Het sprinklersysteem maakt gebruik van een ontwikkelde waterleidingsprinkler. Het innovatieve voor dit blussysteem bestaat eruit dat de sprinklers direct worden aangesloten op het gewone waterleidingnetwerk. Alleen sprinklers die door de brand zijn geactiveerd komen in actie, zodat waterschade zoveel mogelijk wordt beperkt.

Watermist

Inademen van rook bij een stalbrand is de oorzaak van veel dode dieren bij een stalbrand. Zou een watermistinstallatie bij kunnen dragen aan vermindering van het aantal slachtoffers? Zo'n systeem tref je in chemische magazijnen wel aan. Watermist bindt de rookdeeltjes en alle bijbehorende schadelijke gassen worden - theoretisch - weggewassen zodat de schade beperkt blijft. ln Nederland staat dit in de regelgeving in het Bouwbesluit voor de agrarische sector nog niet op stapel. De techniek heeft zich wel bewezen, maar kent nog geen toepassing in de veehouderij. Naar aanleiding van stalbranden zijn er geen signalen gekomen dat zoiets direct toepasbaar is in de veehouderij.

Aerosolen

Verzekeraars zien veel in het wegnemen van de ontstekingsbronnen op het bedrijf. Maar varkenshouders zitten niet te springen om verplicht dure systemen te laten installeren, waarvan het functioneren dubieus is. Brandspecialist Anne van Rossum van DLV Advies: "In Nederland tref je eigenlijk geen sprinklerinstallaties aan in de stallen. Echt goed compartimenteren is buitengewoon lastig. Ik zie op veel plaatsen meer in de toepassing van aerosolen in de verdeelkasten van elektriciteit. Dat wordt nog te weinig toegepast. Zodra zich in de betreffende verdeelkast warmte-ontwikkeling voordoet, treedt het systeem in werking. Het aerosol komt vrij en dooft het vuur terwijl gelijktijdig automatisch de elektriciteit kan worden afgesloten.” Dit zou volgens hem erger kunnen voorkomen: "Hier gebeurt weinig mee, terwijl er net als bij watermistgordijnen en Aerosolen ook in de landbouw marktkansen liggen voor producenten, maar waarschijnlijk is hier ook nog specifieke ontwikkeling nodig.”

Dit artikel is verschenen in vakblad Pigbusiness.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie