Schade door noodweer

Publicatiedatum: 30-06-2016

Boeren en tuinders in het zuidoosten van Nederland schatten de schade die ze lijden door het noodweer van de afgelopen tijd op mogelijk meer dan een half miljard euro. Tuinbouwkassen met extreem veel glasschade, rundveestallen met schade aan dakplaten en defecten aan zonnepanelen zijn daar voorbeelden van. 
De belangenorganisaties ZLTO en LLTB willen dat de regering de situatie uitroept tot nationale ramp. Daarmee kunnen boeren aanspraak maken op een eventueel fonds voor de uitbetaling van de ontstane schade. Inmiddels is bekend geworden dat het vooralsnog niet als nationale ramp aangemerkt zal worden.

Schade melden

Als er schade is ontstaan, is het van belang om deze schade op korte termijn te melden bij de verzekering. Marco Hol, coördinator schade expertise bij DLV Advies, geeft hierbij een aantal aandachtspunten: “Zorg dat de schade gemeld wordt bij de verzekeraar en leg een uitgebreid dossier aan. Noteer in ieder geval wanneer en bij wie de melding is gedaan en vraag om bevestiging van de melding, bijvoorbeeld per e-mail. De verzekeraars zijn niet in staat om alle bedrijven op zeer korte termijn te bezoeken. Dan is het wel van belang om zelf de schade vast te leggen door het maken van foto- en videomateriaal. Let daarbij op dat op basis van het materiaal nagegaan moet kunnen worden om welke oppervlakte of afmetingen het gaat, dus leg die maatvoeringen waar mogelijk vast. Vermelding van de datum op het beeldmateriaal is een vereiste. De schade experts van DLV Advies kunnen met en voor u de inventarisatie van de schade doen.” 

Neem voor meer informatie contact op met Marco Hol, tel 06 26 51 86 86 / m.hol@dlvadvies.nl.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte
BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Stoppen met couperen van varkensstaarten: Samen naar een toekomstbestendige varkenshouderij
Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen
Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte
Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels
Vergisting: ‘binnen enkele jaren los met de eerste clusters’
Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie