Vroeg starten met voorweiden bespaart kosten

Publicatiedatum: 29-03-2022

Voorweiden is een uitstekende manier om fris, groen mals voorjaarsgras in de koe te krijgen. “Eigenlijk is het gewoon groen krachtvoer. Daar kun je nu echt kosten mee besparen”, tipt Gijs van Loon, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies.

Op dit moment rijzen de kosten van brandstof, loonwerk en krachtvoer de pan uit. Daarom kunnen melkveehouders het beste beginnen met zo vroeg mogelijk weiden, want daarmee bespaar je precies op die genoemde kosten, zegt Gijs. “De graskuil die er nog zit, laat je lekker zitten. Die kosten heb je toch al gemaakt. Laat de koeien het gras zelf in de wei halen! Dan benutten ze het gras het beste, tegen de minste kosten.”

Voorjaarsgras

Er is geen voer dat per kilo droge stof méér energie en goed verteerbaar eiwit bevat dan voorjaarsgras, betoogt hij. “April en mei zijn bij uitstek de maanden waarin je met weinig krachtvoer toch veel melk in de tank kunt krijgen. Elk uur weidegang is een kilo droge stof. Met vijf uur weidegang bespaar je al anderhalf tot twee kilo krachtvoer, per koe per dag.”

Twee keer weiden

Daarbij is het ook zo dat koeien het meeste opnemen in het eerste uur dat ze de wei in gaan, zegt hij. “In het eerste uur pakken ze vlot twee kilo droge stof; daarna wordt het snel minder. Je kunt dus overwegen om ze twee maal daags te weiden om meer gras in de koe te krijgen. Als je twee keer twee of twee keer drie uur weidt, blijft de wei schoner dan wanneer je een keer zes uur weidt. Het komt de gewaskwaliteit ten goede”, adviseert hij.

Weideplan

Twee keer per dag de koeien naar buiten doen, kost wel wat arbeid. Daarom is het belangrijk het jezelf gemakkelijk te maken, met een strak weideplan met een goede perceelsindeling. “En bij voorkeur een automatische weidepoort; zowel voor robotmelkers als voor traditionele bedrijven.” Het mooiste is het als de koeien steeds een vers stuk gras krijgen. Je kunt dan kiezen voor stripgrazen, of Nieuw Nederlands Weiden, zegt Gijs. “Dat systeem bevalt veel veehouders heel goed, vanwege de eenvoud en het arbeidsgemak. Na vijf dagen kom je dan weer terug op het eerste perceel.”

Groen krachtvoer

Het is wel zaak om vroeg te beginnen met weiden, om goede groeitrappen te krijgen. “Je zou nu ook kunnen overwegen om te gaan voorweiden”, zegt Gijs. “Dan pak je een keer een maaiperceel erbij; daar laat je de koeien dan de verse toppen uit grazen. Allemaal kilo’s groen krachtvoer die je dan alvast in de koe kunt krijgen. Het is ook een mooie manier om al vroeg te beginnen met weiden. Enkele veehouders zijn al gestart.” Met het huidige mooie weer brult het gras de grond uit, weet de adviseur. ”We hebben nu echter wel snel een buitje nodig, anders stagneert het weer. Het is nu zaak om snel te starten en kosten te besparen met mals groen voorjaarsgras.”

Meer weten?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u advies over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op met Gijs van Loon. Hij helpt graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu
Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek
Doorboeren op een andere locatie
Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers
Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen
Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen