Wel of niet investeren in vloersystemen?

Publicatiedatum: 16-03-2020

Sinds het CBS-rapport over emissiearme vloeren en de stikstofcrisis bestaat onder melkveehouders twijfel over de keuze van vloersystemen. Het lijkt verstandig een pas op de plaats te maken of te investeren in een roostervloer om deze later emissiearm te maken.

De berekende stikstofemissie uit mest is voor de meeste stalsystemen kleiner dan wat in de praktijk wordt gemeten. Dat verschil is bij emissiearme systemen groter dan bij de gangbare vloeren. Dit stelde het CBS eind vorig jaar in een rapport. Het plaatste een bom van onzekerheid onder emissiearme vloeren. Menig veehouder weet nu niet meer wat een wijze en verstandig investering is.

Stikstofproblematiek

Naast deze onzekerheid komt ook nog dat de melkveehouderijsector de grootste bijdrage levert aan de stikstofneerslag. Het is niet ondenkbaar dat - naast de verplichting om bij nieuwbouw of uitbreidingen - straks ook bestaande stallen een reductieverplichting opgelegd krijgen. Tegen deze onzekere achtergrond rijst de vraag: moeten melkveehouders wel of niet investeren in emissiearme vloeren? “Dat is op dit moment een dilemma”, geeft Eric Pijnappels, projectleider bouw bij DLV Advies aan. “Een eenvoudige roostervloer in bestaande stallen is de meest praktische ‘escape’, maar mag je straks hiermee verder of kun je met andere brongerichte maatregelen de stikstofemissie beperken, zoals beweiding, voer- en managementmaatregelen? Maar als de overheid zou besluiten tot een beleid voor bestaande stallen, dan moet dit wel met een lange overgangstermijn."

Rubbersysteem roostervloer

Stel echter dat een Brabantse melkveehouder alvast wil voorsorteren op het beleid in 2024 of 2025, maar niet zeker is wat er straks verplicht wordt? "Dan kan hij overwegen om nu een nieuwe roostervloer toe te passen en als het nodig blijkt hier later een emissiearme vloer van te maken, door middel van een rubbersysteem over de roostervloer met mestrobot of -schuif.” De maatvoering van de roosters maakt volgens Pijnappels niet veel uit, want er zijn verschillende fabrikanten die een emissiearm rubbersysteem aanbieden met diverse maten. Er is daarnaast de mogelijkheid om de roostervloer met een rubberen laag helemaal dicht te maken. Dit laatste systeem is toekomstgericht, omdat dit voor mestscheiding geschikter is.

Kansen voor mestscheiding- en verwerking

Welk vloersysteem het beste bij een bedrijf past, is afhankelijk van de situatie. Als de melkveehouder bijvoorbeeld toekomstgericht wil zijn en de hele vloer er toch uit moet, is het verstandig om alle opties te bekijken en een toekomstbeeld te vormen. Volgens sommigen in de sector is zelfs een dichte vloer dan een optie en biedt die mogelijkheden tot primaire mestscheiding en mestverwerking.

Veel betrokkenen vinden dat de politiek en wetgeving nu zo onduidelijk zijn, dat advies per veehouder verschillend kan zijn. De reden waarom melkveehouders in de wachtstand staan, komt door deze politieke onzekerheid. Als een veehouder zijn bestaande roostervloeren moet vervangen, zijn er ook vloeren beschikbaar zonder reducerende kleppen. Hij investeert dan direct in dierenwelzijn en kan later zijn vloer eenvoudig emissiearm maken. Op deze manier verliest de veehouder geen latente ruimte. Sommige fabrikanten valt het nu wel op dat ondernemers gaan bouwen om niet te verliezen wat hun gegund is. Dan is het verstandig om een emissiearme vloer te kiezen met de grootste reductie.

Dit interview met Eric Pijnappels verscheen in de special stalinrichting van Agrio op 14 maart 2020.

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Veranderingen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) voor dieselolietanks
Subsidie Productieve investeringen voor bedrijfsmodernisering in Flevoland, Overijssel en Zeeland opent per 6 november 2024
Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu
Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek
Doorboeren op een andere locatie
Varkenssector wordt substantieel kleiner en de gevolgen zijn divers
Ontdek recente innovaties tijdens verschillende demodagen
Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen