Onafhankelijke begeleiding onmisbaar bij aanschaf accu

Publicatiedatum: 28 oktober 2024

Aanschaf van een eigen accu voor de opslag van energie wordt voor ondernemers steeds interessanter. Technisch gaan de ontwikkelingen razendsnel en ook de prijzen dalen in rap tempo. Maar een accu kopen is geen kwestie van even neerzetten en de stekker erin steken, zo waarschuwt Wouter Lampert van DLV Advies. Elke acculeverancier hanteert eigen voorwaarden en netbeheerders kennen vaak meerdere contractsoorten. “Eerlijke, onafhankelijke begeleiding bij zo’n kapitaalintensief traject is absoluut aan te bevelen”, stelt Wouter.

‘Kies voor eerlijk en onafhankelijk advies bij aanschaf accu’

Eerlijk is eerlijk: de accu’s worden tegenwoordig vrijwel kant en klaar geleverd. En accusystemen zijn modulair uit te breiden, mocht dat in de toekomst nodig zijn bij een toenemende energiebehoefte. “Dus stel je hebt het erf toch een keer open liggen, om welke reden dan ook, dan is het misschien verstandig om alvast een dikkere kabel te laten trekken”, tipt Wouter.

Als projectleider Duurzame Energie bij DLV Advies zit hij goed in de materie. Waren Wouter en zijn collega’s voorheen veel bezig met het begeleiden van zonnepanelentrajecten, tegenwoordig verschuift dat meer richting de begeleiding rond de oriëntatie, aanschaf en installatie van accusystemen. Eerst wordt bepaald of een accu interessant is voor het bedrijf, voor welk doel de ondernemer ‘m wil gebruiken en welke opslagcapaciteit passend is.

Meerdere offertes opvragen

“Waar wij momenteel veel klanten mee helpen, is het aanbestedingstraject”, zegt Wouter. “We brengen de wensenlijst van de ondernemers in kaart en vervolgens vragen we meerdere offertes op, die we uiteraard beoordelen. Wat is er wel bij de offerte inbegrepen en wat niet? Wat zijn de stelposten en kun je nog verborgen kosten verwachten? De ene aanbieder sluit de accu aan tot in de meterkast, bij de andere krijg je een losse kabel en moet je die aansluiting zelf regelen”, geeft hij als voorbeeld.

Wouter en zijn kompanen spitten de offertes tot op detailniveau door. Is er wel of geen brandpreventie inbegrepen? Gaat het om een luchtgekoelde accu of watergekoelde? “Elke accu kent een ideale temperatuur. Maar het gros van de tijd ligt de buitentemperatuur daar natuurlijk boven of onder, dus zo’n accu moet altijd gekoeld of bijverwarmd worden”, legt hij uit. “Net als de batterij van je smartphone kan ook zo’n accu te heet worden, wat uiteraard ten koste gaat van de prestaties.” De energie die nodig is voor het koelen en bijverwarmen van een accu betekent tevens dat er een stuk rendementsverlies optreedt bij de stroomopslag.

Contracten uitpluizen

Het type energiecontract dat de ondernemer aangaat met de energieleverancier nemen de adviseurs eveneens onder de loep. Wouter: “Hoe ga je de accu inzetten? Wie stuurt de accu aan en hoe? Gebruik je ‘m vooral voor jezelf, voor je eigen verbruik of ga je handelen op een van de energiemarkten?”

Opletten op aansturing accu

Het systeem waar de accu mee wordt aangestuurd, is ook iets om goed op te letten. Sommige accusoorten zijn gewoon lastiger aan te sturen. Daar zit nog wel kwaliteitsverschil in, weet de adviseur. “Zo worden er wel accu’s verkocht met mooie verhalen over de mogelijkheden van inzet op het netwerk of balanceringsdiensten, maar in de praktijk blijkt dit  helemaal niet mogelijk.”

Daarbij staat de energiewereld bol van de vaktaal en technische termen. Offertes zijn doorgaans niet in begrijpelijke taal geschreven. De adviseurs van DLV Advies kunnen die vertaalslag wél maken en aan de ondernemer uitleggen wat er wel en niet is inbegrepen bij de aanschaf en het energiecontract.

‘Scherpere aanbieding als wij aan tafel zitten’

Uiteraard hangt er een prijskaartje aan de begeleiding door DLV Advies. “Maar je praat bij accu’s al snel over een investering van een ton of meer”, zegt Wouter. “Op de totale som beslaat de projectbegeleiding misschien € 1.500 tot 2.000, dus dat is 1,5 tot 2%. Relatief gezien valt dat mee”, vindt hij. “En het bespaart je  veel tijd, omdat je zelf niet in die nieuwe materie hoeft te duiken.”

“En”, zo voegt hij eraan toe, “als wij als DLV Advies erbij aan tafel zitten, zijn aanbiedende partijen nog wel eens geneigd om een scherpere aanbieding te doen. Daar krijgen wij als adviseurs dan weer positieve energie van”, lacht hij.

Meer weten?

Wil je weten of een accu op jouw bedrijf past of hulp en advies bij de aankoop van een accu? Onze adviseurs staan voor je klaar. Laat je gegevens achter of neem contact op met een van onze adviseurs.


* verplichte velden

 

Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties; rendement wel bedrijfsspecifiek

We zien dat de realisatie van monomestmestvergistingsinstallaties steeds vaker plaatsvindt. Inmiddels draaien er naar schatting meer dan 100 installaties...

Lees verder

Interesse in een laadpaal? SPRILA-subsidie is nu open

Voor agrarische ondernemers met een nevenactiviteit zoals een horecagelegenheid of een Bed & Breakfast (B&B) kan het plaatsen van een laadpaal...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden