Op de goede weg met grasraffinage

Publicatiedatum: 06 september 2019

Met het korter worden van de dagen worden de aanwezige eiwitten in gras niet meer allemaal omgezet in voor de koe benutbare nutriënten. Najaarsgras zo bewerken dat eiwitten en mineralen vrijkomen en opgeslagen worden is dan een grote noodzaak. Dat kan bijvoorbeeld met raffinage, een techniek waarmee gras dusdanig bewerkt wordt dat de nutriënten zoals eiwitten en mineralen vrijkomen, en als aparte eenheden kunnen worden opgeslagen. De nutriënten worden als het ware aan het gras onttrokken.

In het project ‘Raffinage van najaarsgras’ onderzoekt DLV Advies, samen met Delphy en ABZ Diervoeding, of het raffineren van najaarsgras de melkveehouder (beter) renderende afzetmogelijkheden biedt dan het te voeren aan jongvee, droogstaande koeien of te verkopen als overtollig ruwvoer. In september 2019 zijn een aantal melkveehouders in Noord-Nederland gestart met gras raffineren. Het doel hiervan is om externe aanvoer van grondstoffen te beperken en te streven naar circulaire landbouw, zonder dat het verdienmodel in gevaar komt.

2.000 kilo gras

Melkveehouder Veenstra in Doezum doet mee aan het project en heeft op zijn erf een mobiele grasraffinagemachine opgesteld. Die scheidt versgemaaid gras in een vaste stof en een vloeibare stof. Per uur wordt 2.000 kilo gras verwerkt. "Dat is waarschijnlijk nog niet genoeg om het al rendabel te maken voor een ondernemer", zegt projectmanager Sytze Waltje van DLV Advies, "maar we zijn op de goede weg."

Machine grasraffinage

De machine zit in een trailer die eenvoudig van boerderij naar boerderij kan worden verplaatst. Via een laadklep wordt het gras in de machine gestort waar het meteen wordt gekneusd en geplet in een wals. “Verderop in het apparaat worden het gras en het daarin aanwezige vocht van elkaar gescheiden. Via een lopende band valt het gras in een bak, de vloeistof loopt via een slang in een tank. Het gras kan worden gebruikt als veevoer. Van de vloeistof kunnen andere producten worden gemaakt”, zegt Waltje. De ontwikkeling van de machine duurde twintig jaar en nu kunnen boeren in Groningen, Friesland en Drenthe er kennis mee maken. Bekijk een filmpje van de machine op de website van RTV Noord.

Kringloop

Het idee achter de machine is dat je meer met gras kunt doen dan het in te kuilen of er hooi van te maken. Daarnaast helpt het mee aan de kringloop: steeds meer van wat er op de eigen boerderij wordt verbouwd wordt op eigen boerderij gebruikt.

Meer over het project

Het project Raffinage van najaarsgras wordt mede mogelijk gemaakt door subsdies van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3). Lees ook het artikel Eiwitten optimaal benutten dat wij eerder publiceerden over het project.

Dit interview met Sytze Waltje is verschenen op de website van RTV Noord.

Het project ‘Raffinage van najaarsgras’ wordt mede mogelijk gemaakt door subsdies van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP3).

 

 

Themamiddag van gezamenlijke Commissies Bemesting

Door mogelijk aangepaste wetgeving via RENURE en ontwikkeling in nieuwe stalsystemen ontstaan nieuwe mestproducten. Maar wat betekent dit voor de bemesting...

Lees verder

Kosten besparen met BEX-berekeningen?

In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden