Intrekking ongebruikte stikstofruimte: een paniekmaatregel zonder duurzame impact
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderOp vrijdag 14 juni organiseert DLV Advies een open dag bij de nieuwe, inpandige wasplaatsen van twee fruittelers aan de Steenwijkerweg in Marknesse. Beiden hebben de plek, waar ze hun spuitapparatuur schoonmaken en spoelen, overdekt en aangesloten op een Phythobac. Een Phythobac zuivert het reinigingswater met de reststoffen op een duurzame en biologische manier, zodat vervuiling van het grondwater wordt tegengegaan. Omdat beide locaties open zijn, kunt u de verschillen tussen de twee spuit-, vul- en spoelplaatsen goed zien.
Zowel bij Fruitbedrijf van Rijn als bij Vereecken Fruit in Marknesse is een overdekte spuit-, spoel- en vulplaats met een Phythobac gebouwd. De Phytobac is een bak gevuld met stro en aarde afkomstig van het perceel van het bedrijf. De bacteriën in de bak breken de gewasbeschermingsmiddelen af en het gezuiverde water verdampt voor een deel. Het is een gesloten systeem dat mogelijke emissie naar het oppervlaktewater of riool voorkomt. Grenzend aan de wasplaats bevinden zich de opslagruimtes voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.
De overdekte wasplaats is bij Fruitbedrijf van Rijn onderdeel van een nieuwbouw. Het oude bedrijfspand bestond uit een groot aantal kleine ruimtes met ongelijke vloeren, lage deuren en in de loop van de tijd onbruikbaar geworden koelcellen. Het oude pand is volledig gesloopt en vervangen door een modern en licht gebouw met efficiënte werkruimtes, waaronder een opslagplaats voor leegfust, een werkplaats/machineberging en een ruime kantine. De pluktreintjes kunnen tijdens de oogst door de schuur rijden en er is veel ruimte om snel te lossen, het fruit weg te zetten en/of gereed te maken voor transport.
Omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te krijgen, heeft Fruitbedrijf van Rijn er bewust voor gekozen om een veilige en prettige huisvesting te bieden aan seizoenwerkers. De aanbouw kan acht personen huisvesten en is zo ontworpen dat in de toekomst eenvoudig extra slaapkamers op de verdieping te realiseren zijn. De bewoners hebben een eigen rijroute.
De hoofdactiviteit vindt plaats bij Fruitbedrijf van Rijn, Steenwijkerweg 8/2 in Marknesse, van 13.00 tot 20.00 uur. Een appeltreintje brengt de bezoekers van Steenwijkerweg 8 naar 6, de bedrijfslocatie van Vereecken fruit Marknesse, en vice versa. Naast de bezichtiging kunt u kennismaken met verschillende bedrijven die hebben bijgedragen aan de bouw of fruitteelt.
Bij Vereecken Fruit Marknesse komt u op weg naar de overdekte spuit-, spoel- en vulplaats langs de nieuwe aanplant van de Xenia bomen (naast de tweede jaar Conference in V-haag en Beurré Alexander Lucas). De Xenia is in Europa een vrij nieuw perenras, pas sinds 2010 kunt u deze peer in de winkel kopen.
Lees meer over Fruitbedrijf van Rijn in de klantervaring die wij recent schreven.
De recente beslissing van de provincie Noord-Brabant om ongebruikte stikstofruimte van veehouderijen en grote industriële bedrijven in te trekken,...
Lees verderIn het (nieuwe) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan allerlei regels die betrekking hebben op de dieseltank op het akkerbouwbedrijf. "Welke...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.