Resultaten rustgewas met ultravroege maïs
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderHet zijn de randvoorwaarden die een maïsteelt laten slagen en de benutting maximaliseren. Deskundigen spraken hierover tijdens de eerste RuwvoerRonde Maïs in De Mortel. Tijdens deze dag namen ruim 140 boeren en adviseurs met Sjoerd Roelofs een kijkje in de bodem en werd het onderdeel ‘hoe voed je de bodem’ besproken.
Sjoerd Roelofs, adviseur rundvee, ziet dat bij scherpe bemesting overige factoren in belang toenemen. Hij doelt op pH, organische stof en structuur van de bodem. “Maïsteelt onttrekt organische stof. Dat moet je aanvullen.” In de regel is alleen stoppel en drijfmest niet genoeg. Daar hoort een gelaagde groenbemester bij, maar die moet dan wel op tijd gezaaid zijn. “Dat lukt eigenlijk alleen met onderzaai. Een goed alternatief is om te kijken of er binnen het bedrijf ruimte is voor aanvoer van compost. Bedenk dat 1% meer organische stof bijvoorbeeld 6 millimeter meer waterbergende capaciteit heeft. In een jaar zoals dit kan dat net het verschil zijn.”
De tip van Sjoerd is om een organische stof balans op te maken om te kijken hoe je de bodem moet voeden, hoeveel je geeft en op welke manier. Dit om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden. Hoe het bodemleven er in De Mortel uit zag, werd met een profielkuil aan de rand van het maïsveld zichtbaar. “Om een idee te geven, zo zie je met eigen ogen hoe het is gesteld met de gelaagdheid van de bodem, het bodemleven en de wortels van de maïsplant.”
Donderdag 31 augustus vindt de tweede RuwvoerRonde Maïs plaats in Deventer. Naast Sjoerd verzorgen Pioneer, ForFarmers en Bosch Beton een ronde. Aanmelden voor deze dag is mogelijk via de website van Boerderij. Deelname is gratis.
Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...
Lees verderOp proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.