Zelf mest exporteren kan, maar is nu nog (te) duur
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verder2017 was een mooi jaar voor beweiding. De start was heel goed met mooi weer voor de koeien. De grasgroei startte vroeg en werd later geremd door koude nachten en droogte. Dit vroeg om bijsturing in de bijvoeding en planning. Beregenen was op veel bedrijven nodig om de beweiding goed op gang te houden in mei en juni. Er is veel gras gegroeid en veehouders zijn tevreden over het weideseizoen: een mooi weidejaar. Ook van startende weiders, die Ton Derks begeleidt, hoort hij veel positieve reacties. Wat opvalt is dat de late starters (mei) minder positief zijn. Die willen komend jaar gaan starten in april.
Op veel bedrijven is met gaan weiden of optimalisatie van beweiding meer dan € 10.000 extra te verdienen. Op een aantal bedrijven past door de gewijzigde omvang of bedrijfsvoering het beweidingssysteem niet meer en is aanpassing sterk te overwegen. Sommige veehouders twijfelen of ze voor of na de eerste snede moeten gaan weiden. Ton Derks: “Rond beweiding leven veel vragen over hoe een systeem het beste uitgevoerd kan worden en wat is een optimale bemesting?”
Bekijk hier de video van Duurzame Zuivelketen. Hierin komen alle voor- en nadelen van weidegang aan bod en vertelt Derks hoe de koe weer de wei in kan.
Heeft u ook het idee dat de beweiding op uw bedrijf beter kan? Het is nu de tijd om de beweiding eens tegen het licht te houden: welk systeem past het beste op mijn bedrijf? Waar kan de beweiding beter en wellicht makkelijker? Hoe stuur ik bij in het seizoen bij wisselende grasgroei? Hoe kan ik het beste bemesten?
Overstappen van jaarrond opstallen naar weiden spannend? Een begeleidingstraject met een WeideCoach helpt veehouders die (weer) willen gaan weiden. Een WeideCoach begeleidt je om goed te starten en staat naast je als het even niet loopt. Het begint met het maken van een goed plan.
Vraag om te beginnen met weiden een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan over starten met weiden. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Daarna kunt u overwegen deel te nemen aan Farmwalkgroep ‘Nieuwe weiders’ of deelnemen aan de ervaren Farmwalkgroep ‘Weiden met melkrobot of melkstal’.
Neem voor meer informatie contact op met Ton Derks.
In een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verderHeeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.