Praktijkproeven met Groen Fosfaat

Publicatiedatum: 17 mei 2016

Een meststof met fosfaat van natuurlijke oorsprong gebruiken bij de maïsteelt, als vervanger van de kunstmest.  Dat  is een uitkomst voor bedrijven die geen kunstmestfosfaat mogen toedienen vanwege de derogatieregeling. Groen Fosfaat maakt dit mogelijk. De eerste veldproeven met deze meststof met natuurlijk fosfaat in de vorm van pellets zijn inmiddels ingezaaid.

Fosfaatkunstmest is voor derogatiebedrijven sinds twee jaar uitgesloten. Drijfmest mag wel gegeven worden, maar dit is vaak onvoldoende voor een optimale opbrengst gezien de plant niet bemest kan worden naar de fosfaatbehoeftes. Veldproeven op gronden met lage fosfaatbeschikbaarheid en weinig fosfaat in de bodem, tonen aan dat zonder fosfaatrijenbemesting de opbrengst met 5% tot 6% afneemt. 

Meststof afgestemd op plantbehoefte

Groen Fosfaat is een meststof gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest, een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte. Naast fosfaat, bevat Groen Fosfaat  stikstof, kalium en borium. Groen Fosfaat voorziet de plant langdurig van de gewenste bemesting. De meststof is optimaal afgestemd op de behoefte van de maïsplant. 
Angela van der Sanden, projectleider van Groen Fosfaat bij DLV Advies, heeft dan ook hoge verwachtingen van de veldproef met deze meststof: “Wij verwachten een meeropbrengst van 2 tot 6%  in vergelijking met de huidige standaardbemesting.”  

Proeven in de praktijk

De eerste proefvelden zijn vrijdag 13 mei ingezaaid. Er zijn meerdere proefvelden aangelegd, om de huidige standaardbemesting te kunnen vergelijken met de bemesting van Groen Fosfaat meststof op het gebied van fosfaatbeschikbaarheid en opbrengst. Drie varianten van de meststof zijn met het zaaien op het land gebracht, een standaard variant, een met extra bacteriën en een met humuszuren. De pellets zijn afgestemd op het zaaien met de huidige standaard zaaimachines. Bij de aanleg van de proefvelden bleek dit goed te werken.

Kringloop sluiten

Groen Fosfaat draagt bij aan het sluiten van de fosfaatkringloop binnen Nederland. Varkensmest, waar een overschot van is in Nederland, wordt verwerkt en toegepast op gronden in Nederland waar een tekort is aan fosfaat.

Eerste resultaten in juni

De eerste resultaten van de veldproeven, onder andere op het gebied van beginontwikkeling van de plant, worden medio juni verwacht. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de uitkomst, mail ons dan uw gegevens. Voor meer informatie neem contact op met Angela van der Sanden, projectaccountmanager DLV Advies via a.vandersanden@dlvadvies.nl of 06- 53 38 53 23.

Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht.

Kosten besparen met BEX-berekeningen?

In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...

Lees verder

Samenwerken aan duurzame mestverwaarding

30 veehouders uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben deelgenomen aan het project Integrale Mestverwaarding. Dit project combineert kennisdeling,...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden