ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verder“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Dat is een vraag die veel ondernemers bezighoudt, zeker in deze tijden van negatieve prijzen voor teruglevering van stroom. “Wij hanteren een gestructureerde aanpak”, zegt projectleider Energie, Wouter Lampert. In die aanpak worden alle opties meegenomen, waaronder monitoringsrapportages, aanschaf van een accu, een ander energiecontract al dan niet in combinatie met een energiemanagement-box.
“Ondernemers die meer rendement uit hun zonnepaneleninstallatie willen halen, zien in de aanschaf van een accu vaak de snelste oplossing. Maar voordat je meteen zo’n forse investering doet, is het verstandig om eerst alle andere factoren te onderzoeken”, adviseert Wouter.
“Begin eens met een monitoringsrapportage. Daarbij nemen we de opwekcijfers van het systeem onder de loep en de facturen van de energieleverancier en netwerkbeheerder. Soms zijn de netwerkkosten heel hoog, doordat het gecontracteerde vermogen te hoog is. De afgelopen jaren zijn de netwerkkosten bovendien landelijk sterk gestegen door de drukte op het energienet. Die kosten hadden ondernemers ook gehad als ze geen zonnepaneleninstallatie hadden aangeschaft.”
Een monitoringsrapport ontrafelt de vaak ondoorgrondelijke wirwar aan facturen van de diverse betrokken partijen. “Je krijgt inzicht in de kosten en opbrengsten van de zonnepanelen, zowel in kWh als in euro’s. Klopt het allemaal met de oorspronkelijke rendementsberekening? Als daaruit afwijkende technische of financiële waarden komen, kun je kijken of er bijvoorbeeld nog extra opwek te realiseren is of dat er eventueel energiebesparende maatregelen zijn door te voeren.”
Een tweede stap is het doorlichten van het energiecontract. “Welk soort contract je hebt, kan veel verschil maken in het rendement van de zonnepanelen”, licht Wouter toe. “Enerzijds worden er soms rare constructies gemaakt door energieleveranciers, anderzijds is het voor ondernemers niet altijd duidelijk tegen welke prijzen ze daadwerkelijk worden afgerekend.”
De onbalanskosten zijn zo’n onderdeel van het contract waar Wouter en zijn collega’s kritisch naar kijken. Hier gaat het om het verschil tussen de verwachte en de daadwerkelijke levering (en afname) van opgewekte elektriciteit. Ook hierin zitten flinke verschillen tussen de verschillende energiecontracten. “Zijn de onbalanskosten voor een vast bedrag afgekocht, worden ze individueel verrekend per aansluiting of betaal je een voorschot en moet de daadwerkelijke rekening nog komen? Afhankelijk van de situatie kan het snel lonend zijn om over te stappen naar een ander contract.”
Het afsluiten van een specifiek (onbalans)stroomcontract in combinatie met een energiemanagementbox is dan een optie. Je kan hiermee de negatieve energieprijzen op de onbalansmarkt afvangen. Zo’n systeem rekent per kwartier uit wat het beste is: wel of geen opwek leveren aan het net of het eigen verbruik tijdelijk verhogen dan wel verlagen. Het in- en uitschakelen van de apparatuur is dan gekoppeld aan de box.
“Het afsluiten van een specifiek (onbalans)stroomcontract is in de praktijk vaak een opstap naar de derde stap, een accu”, zegt Wouter. Hoewel accu’s momenteel nog vrij prijzig zijn, is de aanschaf in sommige gevallen het overwegen waard. “Stroom opslaan in een accu kost circa 10 tot 20 cent per kWh, al zien we hier wel een dalende trend”, geeft hij aan. “Het rendement van een accu staat of valt met de juiste aansturing. Hiervoor is een energiemanagementbox noodzakelijk.” De aanschaf van een accu kan fiscaal gezien tevens gunstig uitpakken in het kader van de energie-investeringsaftrekregeling.
Stel dat een klant periodes van negatieve prijzen en hoge onbalanskosten heeft gehad en toch heeft teruggeleverd”, schetst Wouter. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de klant gedurende piekuren op zonnige dagen stroom heeft opgewekt, maar op dat moment was er een overaanbod aan energie op het net, waardoor de prijs negatief was. "Wij zouden dan bijvoorbeeld een accu quickscan kunnen aanbieden. We geven dan uitgebreid uitleg over de mogelijkheden die een accu biedt, hoe die werkt, welke kosten een ondernemer kan verwachten en waar hij op moet letten bij de aanschaf van een accu."
Zo zijn er meerdere knoppen waaraan je kunt draaien als het gaat om het verhogen van het rendement van de zonnepaneleninstallatie. “Een energiecontract is complexe materie. Goed onafhankelijk advies is hierbij cruciaal”, benadrukt Wouter. Een monitoringsrapportage door DLV Advies kost circa € 750. Met een wijziging van het contract of overstap naar een andere energieleverancier verdienen die kosten zich doorgaans vlot terug is de ervaring.
Wilt u meer weten over het verhogen van het rendement op uw zonnepanelen, vraagt u zich af of uw energiecontract nog passend is of heeft u interesse in een accu of energiemanagementbox? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op met een van onze adviseurs of vul het onderstaande formulier in.
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.