Sanering Natura 2000 met zelfde insteek varkens Srv

Publicatiedatum: 09 april 2021

"De veehouderij staat een nieuwe saneringsronde te wachten. Een sanering die Natura 2000-gebieden moet ontlasten", zegt Marco Hol van DLV Advies. Hij verwacht dat deze Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) een zelfde insteek heeft als de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv).

In de Srv krijgen varkenshouders een vergoeding voor productierechten en gebouwen. Op dit moment is het wachten op maatregelen rondom Natura 2000-gebieden. In de lijn der verwachting zal bij het vaststellen van deze vergoedingen uitgegaan worden van het Handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij (KWIN). 

Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties

De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) is een subsidieregeling voor veehouders die willen stoppen. Het zal moeten gaan om een veehouderijvestiging met een bepaalde stikstofdepositie op een overbelast Natura 2000-gebied. In de regeling zal worden vastgelegd hoe het subsidiebedrag wordt bepaald dat stoppende veehouders kunnen krijgen. Er wordt nu gewerkt aan een concept-regeling die binnenkort publiekelijk zal worden geconsulteerd.

Berekening per diersoort

In de regeling die eraan komt verschillen bedragen per diersoort. Voor de berekening gaat men uit van de waarde van de stal(len) en de afschrijving voor de leeftijd van die gebouwen op basis van KWIN gegevens.

Nu de contouren duidelijk lijken, doen ondernemers er goed aan zich nu al te oriënteren. "De termijnen die golden bij de Srv-regeling zijn (te) kort gebleken. Dat had twee oorzaken: de gestelde termijnen in de regeling bleken in te veel gevallen niet haalbaar en soms ook kwamen de ondernemers te laat in actie".

Snel schakelen, voorkom onnodige afwaardering

"Bij dit soort regelingen moeten ondernemers snel weten te schakelen. Mijn advies is daarom: probeer zo ver mogelijk vooruit te denken. Als termijnen lang doorlopen, scheelt dat vergoeding. De afwaardering van je stallen loopt namelijk gewoon door'', aldus Hol.

Hopelijk geen beroepsverbod

Een beroepsverbod was onderdeel van de Srv. Een voorwaarde die de Europese Commissie stelde aan de goedkeuring van deze regeling. Omdat de nieuwe regeling natuur moet ontlasten, is er goede hoop dat deelnemers – mochten zij dat willen – elders hun onderneming kunnen voortzetten. Marco: "Een beroepsverbod zou in deze geen slimme zet zijn."

Ga voor duidelijkheid

De belangrijkste les uit de Srv is: "laat niets op zijn beloop. Is er onduidelijkheid, ga dan direct achter de duidelijkheid aan. Er zijn best veel veehouderijbedrijven die belastend zijn voor Natura 2000-gebieden. Wanneer dat jouw bedrijf betreft en je weet ruwweg wat de contouren van de regeling zullen worden dan is het goed je daar nu al op te oriënteren."

Dit artikel is gebaseerd op een interview van Marco Hol, DLV Advies door Nieuwe Oogst.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties (LBV), laat dan hieronder uw gegevens achter.

* verplichte velden

 

Resultaten rustgewas met ultravroege maïs

Tijdens een veldexperiment in het groeiseizoen 2024 in het kader van het project ‘Tegearre Ûnderfine’ werd de teelt van ultravroege maïs...

Lees verder

Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding

Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden