Stikstofherstelbemesting na regenval

Publicatiedatum: 15 juni 2016

In een aantal regio’s van ons land hebben de laatste tijd te maken gehad met veel neerslag.  Dit kan voor sommige gewassen tot flinke opbrengst- en kwaliteitsvermindering leiden. Is dit bij u het geval? Dan mag u op bouwland, waaronder maïsland, extra kunstmest gebruiken. Er gelden wel een aantal voorwaarden. U moet zich voor deze herstelbemesting aanmelden bij RVO.

Aanmelden

Wilt u extra kunstmest als herstelbemesting op bouwland gebruiken? Dan moet u zich van te voren aanmelden. Aanmelden doet u voordat u de herstelbemesting uitvoert. Heeft u zich aangemeld, maar voert u de herstelbemesting toch niet uit? Dan moet u dit doorgeven.

Voorwaarden

Als u een herstelbemesting op bouwland wilt uitvoeren, gelden de volgende voorwaarden:

  • U mag een herstelbemesting uitvoeren als u schade leidt of dreigt te leiden uit opbrengstderving of kwaliteitsverlies door een hoeveelheid regen van meer dan 50 mm in een etmaal (tussen 8.00 uur en de daaropvolgende 24 uur) of 60 mm in 2 opeenvolgende etmalen (tussen 8.00 uur en de daaropvolgende 48 uur). Het KNMI bevestigt de neerslaghoeveelheid.
  • De verwachte financiële opbrengst van het gewasperceel is zonder extra bemesting minimaal 25% lager.
  • U heeft door een geregistreerd schade-expert de neerslag en opbrengstderving in een rapport laten bevestigen. In het rapport is ook de ligging en oppervlakte van het gewasperceel vastgelegd. U bewaart dit rapport in uw administratie. Wie een geregistreerd schade-expert is, leest u op de pagina Veelgestelde vragen over Gebruiksnormen van RVO.nl.
  • De herstelbemesting geldt alleen voor bouwland.
  • U mag maximaal 25 % van de vastgestelde hoeveelheid stikstof per gewasperceel extra gebruiken. De vastgestelde hoeveelheid stikstof per gewas staat in tabel 1 Stikstofgebruiksnormen.
  • U mag de extra hoeveelheid stikstof alleen in de vorm van kunstmest (anorganische meststoffen) geven.
  • U meldt de herstelbemesting aan voordat u deze uitvoert.

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer

Of het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...

Lees verder

Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave

Met ingang van 2025 worden er diverse aanpassingen en aanvullingen doorgevoerd in de Gecombineerde Opgave (GO) in combinatie met het Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden