Stro voor gezonde koe

Publicatiedatum: 23 november 2015

Een gezonde koe, vruchtbare bodems en een hoger rendement zijn resultaten die behaald worden door gebruik te maken van stro in ligboxen. Het is zacht en droog voor het melkvee, het zorgt voor een toename van organische stof aan de landbouwbodem en het is relatief goedkoop.  Stro lijkt een perfect materiaal voor in de ligboxen. Een overzicht.

Hoger rendement

Stro in de box levert een hoger rendement voor de veehouder. De investeringskosten zijn desondanks echter iets hoger. De investering in de stal is vergelijkbaar aan traditionele bouw, de meerkosten van de instrooiapparatuur valt weg tegen de lagere kosten van de diepstrooiselboxen, maar de extra investering in het afvoersysteem van de vaste mest en de opslag van vaste mest zullen in de meeste gevallen boven de kosten voor traditionele mestopvang stijgen. Daarnaast verbeter je met vaste mest de bodemvruchtbaarheid van je grond. Het grootste positieve effect kan verwacht worden van een betere diergezondheid door een zachter en hygiënischer ligbed. 

Juist strogebruik en opslag

Om te zorgen dat het stro niet in de mestkelder komt werken de meeste ondernemers met een vrijwel dichte vloer met mestschuif en een afstort aan het einde van de mestgangen. Hier wordt de vaste mest samen met het stro opgevangen en met hulp van een ketting en meenemers naar de vaste mestopslag getransporteerd.  Om te voorkomen dat de vaste mest niet uit elkaar drijft moet zowel de opslag als het strogebruik juist worden uitgevoerd. 

De opslag dient goed te worden uitgevoerd, bij het gebruik van stromest zakt het effluent na verloop van tijd onvermijdelijk uit. Dit kan kosteneffectief worden afgevoerd via een zogenaamde ‘weeping wall’. Deze zijn bekend van de Australische en Nieuw-Zeelandse bedrijven waarbij het erfwater naar lager gelegen opvang stroomt en daar kan uitlekken. 

Verbeteren bodem

Dit bedrijfssysteem heeft niet alleen voordelen in de stal, maar vooral ook op het land. De organische stof toevoer aan het land stijgt waardoor er meer bodemleven en een grotere diversiteit aan bodemleven komt. Door het verhogen van de organische stof in de bodem wordt ook de draagkracht verbeterd en het vermogen van de bodem om mineralen te binden . De vrije mineralen in de mest binden zich aan het stro waardoor deze minder snel uitspoelen en vervluchtigen. 

Traditioneel vs. Stro in box

Met hulp van de kringloopwijzer is de vergelijking gemaakt tussen twee stalsystemen: Traditioneel met bemesting van drijfmest en Stro in box. Het blijkt dat het scheiden van de vaste mest en urine aan de bron leidt tot een lagere ammoniak emissie, daarentegen levert de opslag van vaste mest extra emissie op. Daar staat tegenover dat het uitrijden van de vaste mest op het land een vergelijkbaar lagere emissie oplevert omdat de stikstof in de vaste mest organisch gebonden is. 

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Johan den Hollander.

Kosten besparen met BEX-berekeningen?

In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...

Lees verder

Samenwerken aan duurzame mestverwaarding

30 veehouders uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben deelgenomen aan het project Integrale Mestverwaarding. Dit project combineert kennisdeling,...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden