Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen
"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...
Lees verderOp het melkveebedrijf van Peter Robben in Berkel-Enschot zijn op 30 maart de eerste koeien de wei in gegaan. Ton Derks, adviseur rundvee bij DLV Advies en weidecoach bij Stichting Weidegang geeft in de video van Veeteelt GRAS TV een aantal tips om het weideseizoen goed te starten.
“Het beste moment om te starten met weiden is als het gras niet meer dan 8 centimeter lang is. Dat is een halve weide-snede. Dan is het gras nog niet te lang. Je moet rekening houden dat het gras nu snel in de groei zit omdat het al warm weer is. Zo’n 20 graden. Dat betekent dat we snel oppervlakte onder de koeien moeten krijgen door snel rond te weiden. Dat lukt alleen maar bij kort gras. Nu is het hier al wat langer, het is al 12 centimeter. Dan is het moeilijk om er hectares onder te krijgen. Het is vooral dat de gras opname voor de koeien beperkt is. De grasgroei is ook nog niet zo snel. Dat betekent dat de geleidelijke opname van de koeien samen loopt met de geleidelijk snellere grasgroei. Dat gaat in het voorjaar dan vaak best goed. Als je later in mei na de eerste snede pas gaat weiden, dan heb je een zeer snelle grasgroei. De koeien komen dan langzamer op gang met gras eten en dan wordt het gras al snel veel te lang.”
Ton beveelt aan om de beweiding op te bouwen door geleidelijk te starten met niet teveel uren weiden. Drie a vier uren per dag is een mooie start stelt hij. “Stel dat je nu 6 tot 8 uren weidegang wil is het een mooie start om te beginnen met drie a vier uren. Je kan dan geleidelijk het aantal uren weidegang verhogen in de week en het bijvoeren van voordroog geleidelijk aan verlagen.”
Wat bij het starten van het weideseizoen volgens Ton heel erg belangrijk is, is dat er tijdig in maart al rantsoenberekeningen gemaakt worden met én zonder weiden. En eventueel ook met de verschillende niveaus van grasopname. Het is verder belangrijk dat er een geleidelijke overgang gemaakt wordt van het stalrantsoen naar het weiderantsoen. Ton: “Dat betekent dat het verstandig is de eerste dag ook wat extra structuur bij te voeren, zo’n halve kilo droge stof, en ook wat minder eiwitrijk krachtvoer te voeren. Dit om te voorkomen dat koeien pensstoornis krijgen met dat extra eiwit via het weidegras.”
Verder vertelt Ton dat het van belang is om het aantal uren weidegang goed te koppelen aan de droge stof opname. “We hebben daar een richtlijn voor. De richtlijn is dat je globaal één uur weidegang nodig hebt voor één kilo droge stof opname bij gangbaar melken. In een situatie met een melkrobot heb je te maken met verliestijd omdat de koeien zich tussendoor laten melken. Dan heb je ongeveer anderhalf uur weidegang nodig voor één kilo droge stof opname. Het is belangrijk om je daar globaal aan te houden omdat als je meer uren weidt het risico op vervuiling in de weide groter is. Met als gevolg de terugval in de smakelijkheid van het gras. En daardoor ook een slechtere grasopname en een niet goed lopende beweiding.”
Belangrijkste tip van Ton voor dit moment is: “Begin zo snel mogelijk met beweiden. In het zuiden is het gras al behoorlijk lang. Dus begin zo snel mogelijk. En in het noorden is het moment nu daar omdat het gras de goede lengte heeft.”
"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...
Lees verderOf het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.