Vanggewas zaaien verplicht in 2019

Publicatiedatum: 01 januari 2019

Stikstof en fosfaat komen in de bodem en het water terecht als ze niet of onvoldoende door een gewas opgenomen worden. Per 1 januari 2019 is het wettelijk verplicht om op zand- en lössgronden, waar mais geteeld is, voor 1 oktober een vanggewas te zaaien. Hiermee voorkomen maistelers dat er teveel stikstof uitspoelt in de herfst en winter.

Keuze is aan de ondernemer

“Agrariërs hebben meerdere opties om aan deze verplichting te voldoen. Ze kunnen kiezen om een vanggewas gelijktijdig met de mais in te zaaien, of een vanggewas onder te zaaien in kniehoge mais. Om geen vanggewas te hoeven zaaien kun je overstappen op andere maisteelt dan snijmais, zoals suikermais of CCM”, legt Ap van der Bas, adviseur rundvee, uit. “Op veen- en kleigronden geldt de vanggewasverplichting niet. Het is wel toegestaan een winterteelt in te zaaien, dat is interessant wanneer je je eigen krachtvoer wil telen. Denk bijvoorbeeld aan wintertarwe- en gerst.”

Voordelen vanggewassen

Door het onderzaaien van gras in mais, bij voorkeur bij een lengte van 40 à 50 centimeter, wordt het bodemleven gestimuleerd en worden mineralen beter vastgehouden. Ook staat er zo na de maisoogst al een vanggewas en is verdere grondbewerking dus niet nodig.   

Andere voordelen zijn:

  • Het vanggewas kan stikstof naleveren aan de volgteelt in het voorjaar, waardoor je mogelijk minder hoeft te bemesten. Dit levert een besparing op in de portemonnee en het verbetert de bodem-, lucht- en waterkwaliteit. 
  • Een geslaagd vanggewas zorgt voor organische stof in de bodem, dat is goed voor de bodemvruchtbaarheid van het perceel. 
  • De bodemstructuur en het vochtvasthoudend vermogen van het perceel verbeteren dankzij het vanggewas. Dat maakt het perceel beter berijdbaar en minder gevoelig voor droogte. Ook is een goede bodemstructuur belangrijk voor een goede groei van de volgteelt.
  • Als je geen vanggewas zaait na de maisoogst, ben je in overtreding en krijg je een boete. De NVWA zegt dit te gaan controleren.

Demovelden

In 2018 is een demoveld aangelegd met gras zaaien onder mais, in het kader van het project Grondig boeren voor Water in Drenthe. Op een perceel in Midlaren zijn op verschillende tijdstippen grassen onder mais gezaaid, zowel Italiaans raaigras als Rietzwenkgras. De resultaten van de gewasgroei waren te zien op de veldexcursie met de deelnemers van het project Grondig boeren Voor Water in het najaar van 2018. Ap van der Bas van DLV Advies en Herman van Schooten van de WUR vertellen hierover in de video van projectpartner LTO Noord.

Dit artikel is verschenen op de website van LTO Noord.

Over het project

In het project Grondig Boeren voor Water werken in opdracht van provincie Drenthe, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waterleidingmaatschappij Drenthe en LTO Noord de volgende partijen samen: Aequator, Countus, DLV Advies, Projecten LTO Noord, Royal Haskoning DHV en Wageningen UR.

Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen

"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...

Lees verder

Gratis deelname studiegroep bijeenkomsten: versterk diergezondheid en eiwitbeheer

Of het nu de veranderende wet- en regelgeving is, de transitie naar een duurzamere landbouw of de nieuwe eisen vanuit het GLB. Melkveehouders dienen voortdurend...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden