ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verder“Een varkensbedrijf kan gemakkelijk energieneutraal of energieleverancier worden”, zegt Jan Pijnenburg, projectleider Energie bij DLV Advies. Besparen, hergebruiken en/of opwekken van energie staat dan ook volop in de belangstelling en heeft tevens iets ideologisch. Toch benadrukt Jan dat ondernemers het altijd zakelijk dienen te bekijken.
Een varkensbedrijf heeft in principe geen gas- en stroomaansluiting nodig. Ter illustratie: per zeugenplaats wordt ongeveer 100 Watt via aardgas aangevoerd, terwijl er 400 Watt aan door de varkens geproduceerde warmte via de schoorsteen naar buiten wordt geblazen. De gunstige verhouding tussen dakoppervlakte en aantal plaatsen maakt dat meer dan voldoende eigen stroom wordt opgewekt. En bij de huidige energieprijzen liggen terugverdientijden, vaak geholpen door een gunstige SDE-subsidie, eerder tussen drie en vier jaar dan de oorspronkelijke zeven tot tien jaar.
Voor het besparen van energie, het hergebruiken ervan of zelfs het opwekken, zijn voldoende tips en adviezen te geven. De ene mogelijkheid is wat makkelijker toepasbaar dan de andere, keuzes zijn dan ook bedrijfsafhankelijk.
Met de huidige gasprijzen is het ook aantrekkelijker om te investeren in een biomassakachel voor het verwarmen van varkens- en pluimveestallen. “Ongeacht of je houtpellets stookt of houtsnippers: in beide gevallen is de terugverdientijd vaak circa vijf jaar”, weet Jan. “Gemiddeld genomen zijn houtprijzen veel stabieler dan gasprijzen.” Er is in elk geval ruim voldoende aanbod van met name houtsnippers, waardoor er minder druk staat op de prijs. “Je moet natuurlijk wel voldoende stookvolume hebben om zo’n systeem rendabel te krijgen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat houtpellets vanaf een jaarverbruik van 10.000 kuub gas interessant begint te worden en vanaf 50.000 kuub gas ben je goedkoper uit met houtsnippers.”
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u weten of energie besparen, hergebruiken en/of opwekken voor u interessant is? Neem dan vrijblijvend contact op met Jan Pijnenburg of één van onze adviseurs. Zij helpen graag om de antwoorden op uw vragen helder te krijgen.
Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen uit magazine Boerderij 15 november 2022, alinea biomassakachel is toegevoegd.
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.