100 dagen mais is een uitkomst voor veehouders die moeten voldoen aan de eis van rustgewas rotatie. Eens in de 4 jaar (periode van 2023 – 2026) moeten veehouders op hun bouwlandperceel 1 keer een rustgewas telen. Dit is verplicht uit de GLMC 7de Nitraat richtlijn. De overheid staat wel toe om een gewas te telen tot 31 augustus zoals mais, maar dan moet voor 1 september een onbemeste groenbemester gezaaid worden. Veehouders willen graag mais blijven telen voor de winning van ruwvoer voor hun melkvee. KWS heeft hierop ingespeeld en is gekomen met maisras Cito dat rond 100 dagen rijp zal zijn onder de juiste weersomstandigheden.
DLV Advies heeft, in samenwerking met Maatschap Visser-Bakker en KWS, een proefveld ingezaaid met 100 dagen mais met een proefopzet van verschillende zaaidichtheden en toepassing van kunstmest of Micosat als kunstmestvervanger.
Tijdens de veldbijeenkomst wordt er gesproken over de 100 dagen mais, verschillende groenbemesters en Micosat als kunstmest vervanger. Daarna zal er gehakseld worden bij het proefveld en de proeven worden vergeleken.
Na het hakselen van de 100 dagen mais worden de groenbemesters gezaaid. Er zijn twee zaaimachines aanwezig die deze middag een snelle lenterogge, Italiaans raaigras/klavermengsel en een Mulder Agro mengsel gaan zaaien op het perceel.
Noteer in uw agenda:
📅 Vrijdag 30 augustus 2024
🕔 13.00 - 16.00 uur
📍 Parkeren nabij: De Knobben 104, 9222 LS, Drachtstercompagnie
Programma
- 13.00 uur: Inloop
- 13.15 uur: Welkom door Michiel Meindertsma (DLV Advies)
- 13.30 uur: Arjan Lassche (KWS) over 100 dagen mais en groenbemesters
- 14.00 uur: Joost Mulder (Mulder Agro) over Micosat en groenbemesters
- 14.30 uur: Mais kijken en hakselen
-
16.00 uur: Einde
Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht. U kunt zich aanmelden voor deze zeer interessante middag via onderstaande knop.
AANMELDEN
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het project Tegearre ûnderfine.
|
|
|
|
|
|