Kosten besparen met BEX-berekeningen?
In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...
Lees verderVooral op bedrijven met meer dan 5.000 kuub drijfmest op jaarbasis die dagvers vergist kan worden, zijn er goede kansen voor monomestvergisting en is het mogelijk een haalbare business case te maken. Dat komt als antwoord naar voren na de mestvergistingsbijeenkomst van 24 mei jl.
Vooral op bedrijven met meer dan 5.000 kuub drijfmest op jaarbasis die dagvers vergist kan worden, zijn er goede kansen voor monomestvergisting en is het mogelijk een haalbare business case te maken. Het blijft wel maatwerk per bedrijf. Er zijn meerdere verdienmodellen voor de verwaarding van het biogas. Ook maken diverse subsidies de businesscase nog interessanter. Dat bleek dinsdag op een bijeenkomst op zuivel- en melkveebedrijf Den Eelder in Well (GD),waar sinds 2012 een monovergister draait. De adviseurs van energieadviesbureau CCS en DLV Advies presenteerden tijdens de workshop een rekenmodel om de financiële haalbaarheid in kaart te brengen. De workshop werd georganiseerd door praktijknetwerk Microvergisters in de Praktijk en de BioEnergy Farm2.
"Verse mest is een belangrijke voorwaarde voor een zo hoog mogelijke gasopbrengst. Zorg dus voor een dichte vloer zodat je de mest elke dag vers beschikbaar hebt”, aldus Ap van der Bas van DLV Advies. "Monovergisting op boerderijschaal biedt de mogelijkheden kringlopen op bedrijfsniveau verder sluitend te krijgen. Zo kan het bedrijf zelfvoorzienend worden op gebied van elektriciteit, gas en warmte. De uitstoot van methaan wordt gereduceerd. Mestvergisting in combinatie met mestverwerking en mestraffinage is het ideaalbeeld”, aldus Van der Bas. "Op deze manier kan een bedrijf zelfvoorzienend worden in zijn bemesting en is kunstmestaankoop niet meer nodig.”
Het volledige artikel staat geplubiceerd in de Vee & Gewas van 28 mei.
Voor meer informatie over het praktijknetwerk Microvergisters in de Praktijk, neem contact op met Saskia Veldman (tel. 06 23 25 93 88 / s.veldman@dlvadvies.nl). Meer weten over mestverwerking, neem contact op met Ap van der Bas (tel. 06 51 40 94 48 / a.vanderbas@dlvadvies.nl) of één van de collega-specialisten.
In een tijd waarin milieu- en economische uitdagingen elkaar snel opvolgen, is het voor melkveehouders cruciaal om optimaal gebruik te maken van beschikbare...
Lees verder30 veehouders uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel hebben deelgenomen aan het project Integrale Mestverwaarding. Dit project combineert kennisdeling,...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.