ISDE 2025: subsidie windmolens meer dan verdubbeld
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderSinds een jaar of 7 heeft de realisatie van zakelijke PV-systemen binnen Nederland een behoorlijke vlucht genomen. Dit is in hoofdzaak aangewakkerd door het Energieakkoord en de aanverwante (subsidie)regelingen, zoals de SDE, waardoor er een bijdrage wordt geleverd aan de doelstellingen uit het Energieakkoord. Door de explosieve groei van zonne-energie, zien we dat er vele nieuwe partijen opdoen in deze markt. Dit niet altijd zonder gevolgen ten aanzien van de kwaliteit.
We zien ook dat verzekeraars een nieuw beleid hebben moeten ontwikkelen met betrekking tot de verzekering van grote professionele PV-systemen met een omvang van 100 tot soms wel 10.000 panelen op daken. Waar tot een aantal jaren terug enkel gemeld moest worden dat er zonnepanelen geplaatst waren op een dak, zijn de verzekeringsvoorwaarden momenteel een stuk strenger. En terecht, gezien de omvang en technisch levensduur van dergelijke systemen, die normaliter makkelijker 20-25 jaar op een dak moeten kunnen blijven functioneren.
De markt is inmiddels geprofessionaliseerd. Niet alleen elektrisch, maar ook bouwkundig dient de installatie aan de hand van bepaalde voorschriften en normen te zijn uitgevoerd. Beide dienen op orde te zijn om een veilige situatie te creëren en te voldoen aan de verzekeringsvoorwaarden voor zonnepanelen.
“Om te voorkomen dat de verzekeringspremies te hoog worden is een kwaliteitsslag en meer duidelijkheid rondom verzekeringseisen hard nodig”, stelt Joan van den Heuvel, Projectleider Energie bij DLV Advies. “Er moet voorkomen worden dat verzekeraars PV-systemen niet meer in verzekering willen nemen doordat de kwaliteit te wensen over laat”.
Waar voorheen PV-systemen getoetst en gekeurd dienden te worden op basis van NEN 1010 en NEN 62446, is sinds kort alles samengebracht in een scope 12 keuring. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de ontwikkeling van de inspectie van zonnestroominstallaties. Deze inspectie is als scope 12 toegevoegd aan de Deelregeling Elektrisch Materieel en wordt met name toegepast bij grotere installaties. De scope 12 maakt onderscheid in een eerste inspectie (EBI) waarbij vooral gekeken wordt naar de kwaliteit van de aanleg (voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant), en een periodieke vervolginspectie (PI) waarin de toestand van de installatie wordt beoordeeld. In deze vervolgcontrole wordt er, naast de technische staat van de installatie, ook gekeken naar de ventilatie van in-dak systemen, brandbaarheid van dakmaterialen en connectoren en of er voldoende draagkracht is bij de bouwkundige constructie. Alleen inspectiebedrijven met een geldig SCIOS certificaat mogen deze inspectie uitvoeren waarmee de kwaliteit van de installatie en de bouwconstructie gewaarborgd is.
”We zien nog wel steeds dat het een jurysport blijft en niet alle keuringsinstanties alle situaties hetzelfde beoordelen. Hopelijk verbeterd dit zich nog en komt er met de scope 12 nog meer eenduidigheid”, merkt Joan op.
Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden bij aanleg van een PV-systeem zijn o.a.:
Naast de Scope 12 wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe versie van de NEN 7250. Deze NEN norm gaat in op de bouwkundige voorwaarden voor brandveiligheidsbeoordeling van PV-systemen en op de gebouwschil ter aanvulling op het bouwbesluit. Naar verwachting gaat deze nieuwe norm vanaf 2022 gelden.
Het inzetten van zonne-energie op daken van stallen en loodsen past bij klimaatneutraal en circulair werken. Bij het plaatsen van een zonnedak dient, naast te technische installatie ook de dakconstructie op orde te zijn. Dit is inmiddels als onderdeel van de scope 12 keuring, de belangrijkste voorwaarde van de verzekeraars. De zonnepanelen zorgen voor gewicht waar de constructie van een loods of stal vaak niet op berekend is. Joan: “Laat daarom altijd vooraf een constructieberekening maken die veilige marges hanteert.”
De vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen, InstallQ, borgt een gegarandeerde kwaliteit. Installatiebedrijven met zo’n erkenning op zak voldoen onder meer aan de Wet Kwaliteitsborging. De kern van de erkenningsregeling is dat kwaliteitsborging nu aan de voorkant van het proces ligt. Het controleert de meetmethodieken en andere instrumenten voor een goed ontwerp en optimale uitvoering en is volledig afgestemd op de checklist van Scope 12. Beide regelingen sluiten aan op de kwaliteitsverbetering en veiligheid van de installatiesector.
Met bovenstaande kwaliteitssystemen is er meer duidelijkheid en eenduidigheid gekomen in de kwaliteitsvoorwaarden van een PV-systeem. Een waarborg die wordt gedragen door de Nederlandse verzekeraars en hierdoor niet meer doorschieten in hun verzekeringsvoorwaarden. “Het blijft belangrijk om vooraf de verzekeringsvoorwaarden op te vragen bij uw verzekeraar. Veelal zal deze verwijzen naar een onafhankelijk Scope 12 keuring en een constructieberekening ten aanzien van de sterkte van het dak. Daarnaast wordt er in sommige gevallen extra eisen gesteld aangaande brandveiligheid en dergelijke. Neem de verzekeringsvoorwaarden mee in het overleg met uw installateur”, aldus Joan.
Op 1 januari 2025 wijzigt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Één van de wijzigingen betreft de subsidie...
Lees verderDe energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.