Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!
Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...
Lees verderHet aantal boeren dat zich zal aanmelden voor de landelijke opkoopregeling ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan waar nu geld voor is uitgetrokken. Voor ondernemers met een courant bedrijf, die openstaan voor verhuizen, kan het gelijktijdig aanmelden voor de Lbv én het bedrijf (onderhands) te koop zetten een slimme strategie zijn.
De verwachting is dat ongeveer 1.000 boeren zich inschrijven voor de Lbv-regeling. Vooral voor varkensbedrijven zal het huidige budget niet toereikend zijn. De waarde van een gemiddeld varkensbedrijf zit al snel op € 2 miljoen. Daarmee is met het huidige budget van € 115 miljoen slechts plek voor 60 bedrijven. Onze inschatting is dat er rond de 400 varkensbedrijven inschrijven.
Waarschijnlijk wordt de Lbv-regeling eind 2022 of begin 2023 opengesteld en krijg je als ondernemer medio 2023 te horen of je mee mag doen. Dit wordt bepaald op basis van de verhouding tussen de opkoopkosten en de baten van de stikstofwinst. Oudere bedrijven met een hoge uitstoot dicht bij Natura 2000-gebieden hebben de beste kaarten om mee te kunnen doen. Daarna heb je een half jaar de tijd om definitief te besluiten of je mee wilt doen. Dat betekent dat er in totaal een jaar zit tussen de aanmelding en het definitieve besluit.
In dat jaar kan ook geprobeerd worden om het bedrijf op de vrije markt te verkopen. “Met deze tweesporenstrategie houd je zelf het roer in handen, spreid je de kansen en haal je de maximale waarde uit het bedrijf”, zegt Marcel de Rooij, adviseur Vastgoed bij DLV Advies. Hij heeft bij meerdere ondernemers deze strategie ingezet. Dit varieert van ondernemers die meerdere locaties hebben en afstand willen doen van één van de locaties tot stoppende boeren met een courant bedrijf die qua budget mogelijk buiten de boot vallen in de Lbv-regeling. “Een inschrijving voor de Lbv verplicht tot niets, en vooraf is duidelijk hoeveel je bedrijf in de regeling zal opbrengen. Met een inschrijving koop je tijd om te onderzoeken of er een betere koper is.”
Wilt u meer weten over het combineren van het te koop aanbieden van het bedrijf en de Lbv-regeling? Neem dan contact op met Marcel de Rooij (Zuid- en West-Nederland) of Marc Albers (Noord- en Oost-Nederland).
Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...
Lees verderAgrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.