Vestigingssteun t.w.v. €80.000: Aanvragen mogelijk vanaf 28 april
Na verwachting opent op 28 april 2025 de nieuwe ronde van de vestigingssteun voor jonge landbouwers. Met deze regeling, onderdeel van het Gemeenschappelijk...
Lees verderDe tijd dat een boerderij bij bedrijfsovername op eenzelfde wijze wordt voortgezet, ligt ver achter ons. Ondanks dat het proces niet anders is dan in het verleden, is de overname in verschillende opzichten complexer. Zowel financiële aspecten, draagvlak in de buurt, als de huidige wet- en regelgeving, zorgen ervoor dat de lat voor de toekomstige ondernemers hoog ligt. Daarbij worden de persoonlijke keuzes en ambities van de opvolger te vaak onderschat. Een overname, of dit nu door familie of door een externe partij gebeurt, is meer dan een zakelijke rekensom. Het bespreekbaar maken van elkaars keuzes is de eerste stap richting bedrijfsovername. DLV Advies organiseert op 21 april a.s. een gratis webinar 'Stappenplan bedrijfsovername'.
Bij de overname staan de opvolgers voor grote financiële, juridische, fiscale en maatschappelijke uitdagingen. Ook bedrijfsoverdragers staan voor lastige beslissingen. Voor iedere stap in het proces zal vooraf de impact goed moeten worden ingeschat. Het overnameproces waarin met name de persoonlijke ambities en keuzes van beide partijen naar voren komen, zal worden besproken tijdens een gratis webinar ‘Stappenplan bedrijfsovername’ op 21 april a.s. van 20:00 tot 21:00 uur.
“Hoewel het overnametraject een stuk lastiger is dan 30 jaar geleden, is er nog steeds voldoende animo”, zegt Niek Groot Wassink, Adviseur Financieel Management bij DLV Advies.
Niek is veel betrokken bij de overdracht van bedrijven waarin hij constateert dat de belangstelling hiervoor, met name bij melkveebedrijven, nog steeds erg groot is. “Grootste knelpunt zit hem vaak in het te laat opstarten met de overdracht”, vervolgt Niek. “Bedrijfsoverdragers gaan ervan uit dat de opvolger, de zoon of dochter of een externe partij, wel weet hoe het zit met de overnamekwestie. Door tijdig mee te gaan in een maatschap, vof of bv kan de nieuwe eigenaar toegroeien naar de overdracht. Op deze wijze kunnen zij een goede beslissing nemen voor de toekomst. Zo weten ze tijdig of het bedrijf financieel nog voldoende oplevert en op welke manier het rendement kan worden vergroot door bijvoorbeeld schaalvergroting, innovatie of verduurzaming”, aldus Niek.
“De opvolger kijkt vaak anders tegen zaken aan dan de bedrijfsoverdragers. Toch denken ze van elkaar te weten welke richting zij op willen met het bedrijf. Het vroegtijdig met elkaar in gesprek gaan is dan ook de eerste stap in het overnameproces”, vullen financieel specialisten Lisanne Wouters en Rafke Cleutjens, Niek aan. Beide adviseurs zijn actief in een familiebedrijf waarbij Lisanne haar werk combineert met haar werkzaamheden in een melkveebedrijf en Rafke haar passie voor de varkenshouderij heeft ontwikkeld op het gemengde familiebedrijf met vleesvarkens en akkerbouw. Rafke: Als toekomstig agrariër is het van belang om jezelf een spiegel voor te houden; “Wil je overnemen of wil je ondernemen? Waar wil je als ondernemer staan over 10 jaar? Past het bedrijf in de huidige vorm bij je? Wanneer dit voor alle partijen helder is, kan pas de volgende stap richting het overnameproces worden gezet.” “In een samenwerkingsfase, al dan niet in loondienst of in een maatschap, zal je vervolgens worden klaargestoomd voor de daadwerkelijke overname”, vervolgt Lisanne. “Je stelt een goede samenwerkingsovereenkomst op waarin afspraken worden vastgelegd.”
Tijdens de daadwerkelijke overname, krijg je te maken met de financiële aspecten. Niek: “Denk hierbij aan de stakingswinst voor de stoppende ondernemer, roerende en onroerende zaken, stille reserves, overdrachtsbelasting, begroting van kosten en opbrengsten.” Marc Albers, Adviseur Vastgoed bij DLV Advies beaamt dit. “Door stijging in grondprijzen en het lage rendement in de agrarische sector kan de bedrijfsopvolger vrijwel nooit de marktwaarde betalen van de boerderij. Vaak wordt er een meerwaardeclausule opgenomen die ervoor zorgt dat als de bedrijfsopvolger de boerderij binnen een bepaalde termijn verkoopt, ouders of broers en zussen alsnog meedelen in de verkoopopbrengst. Een goed taxatierapport is voor de overnameprijs daarom essentieel. Worden naast grond en gebouwen ook andere zaken overgenomen? Neemt de nieuwe eigenaar de bedrijfswoning over en worden machines, vee en voorraden meegenomen in de overnameprijs?”
Na de daadwerkelijke overname zal de nieuwe ondernemer zich moeten ontwikkelingen. Ook hier zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden met de bedrijfsoverdragers. Op welke wijze wordt de bedrijfscontinuïteit voortgezet? Gaan de nieuwe ondernemers op dezelfde voet verder, innoveren of verduurzamen zij, of wordt er aan schaalvergroting gedacht?
Denk jij na over bedrijfsovername of staat bedrijfsoverdracht in de planning? Geef je op voor de gratis webinar ‘Stappenplan bedrijfsovername’ op 21 april a.s. van 20:00 tot 21:00 uur. Aanmelden kan via onderstaand inschrijfformulier. Een week voor de webinar ontvang je van ons een uitnodiging tot deelname.
Na verwachting opent op 28 april 2025 de nieuwe ronde van de vestigingssteun voor jonge landbouwers. Met deze regeling, onderdeel van het Gemeenschappelijk...
Lees verderVanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit verschillende provincies subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit,...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.