Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december
Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verderEen gezonde bodem is de basis voor gezond boeren. Binnen het project Koolstofkringloop Utrecht (2017-2019) delen veehouders kennis en ervaringen over genomen en gewenste maatregelen om de koolstof te verhogen en daarmee de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. De deelnemers boeren zowel gangbaar als biologisch, intensief en extensief en op verschillende grondtypen. Welke succesvolle maatregelen zijn uitgevoerd en gaven inspiratie aan andere deelnemers om de organische stof in de bodem te verhogen?
Onderstaande maatregelen zijn door één of meerdere projectdeelnemers uitgevoerd.
Hoe willen de projectdeelnemers volgend jaar aan de bodemvruchtbaarheid gaan werken?
Verschillende melkveehouders gaan een kruidenmengsel inzaaien met als doel de gewasdiversiteit te vergroten en de mineralen uit de kruiden toe te voegen aan het voer. Het inzaaien van kruiden in een bestaande grasmat is een uitdaging. Zo is één van de deelnemers op zoek naar een machine die de bestaande grasmat tot minder dan 1 centimeter boven het maaiveld kan maaien. Met die graslengte zal de grasgroei voor een korte periode tot stilstand komen. Er zijn maar weinig van deze machines beschikbaar. Een ander punt van zorg is het in stand houden van de goede mengsels. Al snel gaan onkruiden zoals bijvoorbeeld witbol en ridderzuring overheersen. Vanuit de groep is er (nog) geen passende oplossing voor de onkruidproblemen.
Het project wijst uit dat de ingezette maatregelen, rekening houdend met de specifieke aandachtspunten, praktisch toepasbaar zijn. De deelnemers motiveren elkaar om de bodem centraal te zetten in hun bedrijf en willen doorgaan met het werken aan de bodemvruchtbaarheid.
De volgende bijeenkomst op 5 november gaat over voer- en mestkwaliteit in relatie tot de bodem. Wilt u deelnemen, neem dan contact op met Paul Blokker of Edith Finke.
Meer over Koolstofkringlopen Utrecht en de koolstofkringloop
Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...
Lees verder"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.