Grip op marktschommelingen door voerwinstprognoses melkveehouderij
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderVanaf 1 maart kunt u weer de Gecombineerde Opgave invullen en daarbij de uitbetaling van betalingsrechten aanvragen. Ook kunt u vanaf 1 maart betalingsrechten uit de Nationale Reserve aanvragen. Voor 2018 wijzigt een aantal voorwaarden voor de uitbetaling van betalingsrechten, de vergroeningsbetaling en de extra betaling jonge landbouwers. Zo verandert een aantal regels voor het 5% ecologisch aandachtsgebied (EA). Het is ook mogelijk om betalingsrechten aan te vragen uit de Nationale reserve voor percelen die in 2015, 2016 of 2017 op basis van de provinciale natuurbeheerkaarten als niet-subsidiabel waren aangemerkt.
Een aantal wijzigingen zijn al gepubliceerd in de Staatscourant van 9 december 2017. Een aantal anderen zijn per 26 februari definitief. De meest voorkomende wijzingen lichten wij hieronder verder toe:
Heeft u percelen waarvoor in 2015, 2016 of 2017 geen betalingsrechten zijn toegekend omdat ze door RVO op basis van de natuurbeheerplankaarten waren aangemerkt als niet-subsidiabele grond? Dan kunt u voor deze percelen in 2018 een aanvraag doen voor betalingsrechten uit de Nationale reserve. Voorwaarde is dat u deze percelen daadwerkelijk als landbouwgrond gebruikt. Ook mogen er op deze percelen in 2015, 2016 of 2017 geen betalingsrechten zijn toegekend.
Een aantal voorwaarden voor het ecologisch aandachtsgebied (EA) is veranderd. Het gaat onder andere om landschapselementen, vanggewassen en de inzaaidatum van vanggewassen. Deze wijzigingen gelden ook voor de duurzaamheidscertificaten (Akkerbouwstrokenpakket, pakket Veldleeuwerik en het Vezelhennep-pakket). Kijk op de website van RVO.nl voor de details.
Vanaf 2018 kan er een extra sanctie opgelegd worden als een aanvrager voor de 4e keer niet aan de eisen van gewasdiversificatie of ecologisch aandachtsgebied voldoet.
Grond is landbouwgrond als deze grond geschikt is voor begrazing of het telen van gewassen en daarvoor wordt gebruikt. RVO / NVWA controleert dit door te kijken of er op de grond geen struiken of andere verruiging staat. De voorwaarde van minimaal 1 keer per jaar maaien vervalt.
De vrijstelling van gewasdiversificatie en EA voor bedrijven met meer dan 75% grasland wordt verruimd. Voortaan zijn alle bedrijven met meer dan 75% grasland vrijgesteld, ook als ze meer dan 30 hectare bouwland hebben. Deze wijziging is op dit moment nog niet definitief doorgevoerd door RVO.
De jonge landbouwer die aan de voorwaarden voor de extra betaling voldoet, krijgt deze betaling nu voor maximaal 5 jaar. Er vindt geen aftrek meer plaats voor het aantal jaren dat de jonge landbouwer voor het jaar van aanvraag al blokkerende zeggenschap had. Deze wijziging is op dit moment nog niet definitief doorgevoerd door RVO.
Heeft u voor de jonge landbouwer in uw bedrijf van 2015 tot en met 2017 de extra betaling toegekend gekregen, maar niet voor maximaal 5 jaar? Dan kunt u nu ook na het eerste jaar van aanvraag in de 4 opvolgende jaren aanvragen.
Daarnaast zijn er wijzingen in gewasdiversificatie, toesturen van etiketten bij hennep als nateelt, graasdierpremie per dier, spelt als apart gewas voor gewasdiversificatie en wijzigen weegfactoren. De toelichting hierop kunt u vinden op de website van RVO.nl.
De melkprijs staat momenteel op € 55,50 per 100 kg melk. Ondanks de hoge inkomsten, blijft voer een van de grootste kostenposten in de melkveehouderij,...
Lees verderWat als de bank vanwege de locatie dichtbij een Natura 2000-gebied geen financiering wil verstrekken? Het overkwam een melkveebedrijf uit Drenthe....
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.