Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn: onderzaai, vanggewas en rijenbemesting

Publicatiedatum: 11 november 2019

De komende jaren hebben maistelers op zand- en lössgronden nog te maken met strengere regels. Het zesde Nederlandse actieprogramma betreffende de nitraatrichtlijn 2018-2021, stelt dat vanaf januari 2021 rijenbemesting voor mais verplicht zal worden op zand en löss.

Op vrijdag 22 november 2019 organiseert DLV Advies een bijeenkomst over de resultaten van onderzaai en vanggewassen bij akkerbouwer en loonwerker Hendrik Luth uit Wedde. Ap van der Bas, adviseur rundvee bij DLV Advies, vertelt over de verschillende mogelijkheden van vanggewassen in mais. Ook is er aandacht voor het toepassen van drijfmest als rijenbemesting en staat een bezoek aan de proefvelden gepland.

Proefvelden Italiaans raaigras en rietzwenkgras

In de proefvelden bij Luth zijn afgelopen voorjaar Italiaans raaigras en rietzwenkgras ingezaaid. Het rietzwenkgras is een week na het mais zaaien ingezaaid. In juni is het Italiaans raaigras door middel van een schoffelmachine tussen de mais gezaaid. Na juni en juli neemt het gewas maar weinig stikstof op. Een vanggewas legt de stikstof die nog in de bodem zit vast en vermindert zo het risico op nitraatuitspoeling. Daarnaast zijn vanggewassen gunstig voor de hoeveelheid organische stof in de bodem en voor de bodemstructuur. In het referentieperceel is het vanggewas na de maisoogst ingezaaid. Tijdens de bijeenkomst zullen de proefvelden en het referentieperceel bezocht worden.

Rietzwenk  
Rietzwenk kan gelijktijdig met de mais worden gezaaid. In de praktijk betekent dit net voor het mais zaaien met een spitzaaicombinatie, of net erna met een normale volveldse zaaimachine of eventueel in de rij met een schoffelwerktuig. Doordat Rietzwenk behoorlijk resistent tegen herbicide is, kan er na drie tot vier weken gewoon een chemische onkruidbestrijding plaatsvinden. Hierbij is wel van belang dat de bodemherbicide wordt weggelaten. Voordeel van Rietzwenk is het tijdstip van zaaien, dit past vaak beter dan latere onderzaaimethodes. Nadeel is dat er een grotere kans is op concurrentie tussen het vanggewas en de mais.
Italiaans raaigras  
Italiaans raaigras kan met een schoffelwerktuig worden gezaaid als het maisgewas op kniehoogte is. Bij het zaaien kunnen bij de chemische onkruidbestrijding de bodemherbiciden uit de cocktail worden gelaten zodat het vanggewas niet wordt gestoord bij de opkomst. Bovendien maakt schoffelen de filmlaag van de bodemherbiciden kapot en is de werking hiervan dus minimaal. Voordeel van Italiaans raaigras is de extra mechanische onkruidbestrijding waardoor bepaalde chemische onkruidbestrijders kunnen worden weggelaten uit de cocktail. Nadeel is dat er een extra bewerking plaatsvindt en dat het zaaien niet gelijktijdig met de grondbewerking kan. Ook vermeerdert Italiaans raaigras aaltjes.

 

Volvelds zaaien van mais: 

Om in 2021 nog volvelds te kunnen bemesten, is de enige mogelijkheid om mais te telen door het ook volvelds te zaaien. Momenteel is er geen machine die dit precies kan zaaien daarom is er voor gekozen om de mais op 25 cm te zaaien door nog twee keer er tussen door te zaaien op GPS.

Programma demonstratie Onderzaai en vanggewassen:

  • Start met koffie in het dorpscafé.
  • Introductie door Ap van der Bas, adviseur rundvee van DLV Advies.
  • Lezing over mais, onderzaai en vanggewassen in relatie tot het Zesde Actieprogramma Nitraat.
  • Informatie over rijenbemesting bij mais.
  • Bezoek demovelden bij Hendrik Luth te Wedde.

Locatie: Café de Leeuw, Hoofdweg 35, 9698 AA Wedde
Datum: vrijdag 22 november 2019
Aanvang: 13.00 uur
Plaats: Wedde

aanmelden

Meer informatie

De proefvelden zijn namens het project “Samenhangende kennisverspreiding in vervolg op Praktijknetwerken Veenkoloniën” aangelegd. Om de kennis van diverse praktijknetwerken in de Veenkoloniën met een grotere groep telers te delen, organiseren DLV Advies en H.J. Luth uit Wedde een regionale demonstratiemiddag.

Voor meer informatie over vanggewassen kunt u contact opnemen met Ap van der Bas.

 

Deadline definitieve aanvraag GLB 2 december

Heeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert...

Lees verder

Komend voorjaar bepalend voor mestafvoerprijzen

"De situatie rondom drijfmest was al nijpend, maar wordt alleen maar erger", zegt Paul Blokker, adviseur Mest & Mineralen. Melkveehouders...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden