landelijk wonen
Altijd gedroomd van een landelijke woning in het buitengebied? Er komen steeds meer locaties vrij waardoor uw droom verwezenlijkt kan worden. Bij de aankoop van een agrarische woning of perceel vormt het aanvragen van vergunningen een belangrijk uitgangspunt. In de meeste gevallen dient er bijvoorbeeld een milieu- en bouwvergunning te worden aangevraagd. Daarnaast is het essentieel dat de juiste bestemming aanwezig is of wordt verkregen. In sommige gevallen is een herziening, wijziging of vrijstelling van het bestemmingsplan aan de orde.
Stap 1: Aanbod
We stellen samen met u een programma van eisen op en zetten de fiscale en juridische mogelijkheden voor u op een rij. Dankzij onze jarenlange ervaring en ons uitgebreide netwerk in het buitengebied kunnen wij een goede selectie maken uit het actuele aanbod. Uw kans om snel een geschikte landelijke woning te kopen neemt daarmee aanzienlijk toe.
Stap 2: Bezichtiging
Als u een keuze heeft gemaakt uit het aanbod, dan regelen wij een bezichtiging voor u. Zo kunt u zelf alles goed bekijken en er zeker van zijn dat de woning en uiteraard de locatie aan al uw wensen voldoen. We informeren u over de onderhoudsstatus, de kosten, het energieverbruik, het bestemmingsplan en toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. Ook krijgt u informatie over planologische ontwikkelingen in de regio. Nog niet uw droomlocatie gevonden? Wij zoeken met alle plezier verder!
Stap 3: Droomlocatie en woning gevonden
Besluit u het agrarisch object te kopen? Dan moet het nodige worden geregeld. Wij controleren het agrarisch object en stellen een inspectierapport op. U heeft dan direct een duidelijk overzicht van de staat waarin het object verkeert en welke maatregelen u of wij nog moeten treffen. Vanzelfsprekend zorgen wij ervoor dat u de juiste prijs betaalt. Zeker in de huidige overspannen markt komt het geregeld voor dat een vraagprijs niet reëel is. DLV Advies beschikt over gecertificeerde agrarische makelaars en taxateurs die u op een prettige manier helpen bij alle zaken omtrent uw agrarisch onroerend goed. Zo weten wij wat het aanbod, de looptijd en de marktwaarde is van vergelijkbaar onroerend goed in de regio. Hierdoor kunnen wij u van een goed advies voorzien over de juiste biedingsstrategie.
Stap 4: Koopovereenkomst
Wanneer u en de (ver)koper overeenstemming bereiken over de prijs, wordt de koopovereenkomst door ons opgesteld. Hierin worden de gemaakte afspraken schriftelijk bevestigd zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Neem contact op met onze makelaars/taxateurs op bekijk ons aanbod
Alle agrarische makelaars van DLV Advies zijn ingeschreven als makelaar en taxateur bij branche-organisatie VBO. Tevens zijn ze allen aangesloten bij de Stichting Certificering Voor Makelaars en Taxateurs (SCVM) of bij Stichting VastgoedCert. Deze stichting draagt de zorg voor de certificatie en registratie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken op basis van hun vakbekwaamheid. Hierdoor wordt kennis en kunde bewaakt en gewaarborgd.
Uw agrarisch makelaar/ taxateur staat voor u klaar!
Waar moet je opletten bij de aankoop van een woonboerderij?
Een woonboerderij verschilt van een reguliere woning in een stad of dorp. Als koper van een woonboerderij dient u er rekening mee te houden dat de boerderij in het verleden onderdeel is geweest van agrarische bedrijvigheid. Dit kan gevolgen hebben voor u als koper. Indien er een agrarische bestemming op het huis zit, mag de boerderij enkel bedrijfsmatig worden gebruikt. Kort samengevat dient u in zo'n geval de onderneming voort te zetten. Het is daarom altijd aan te raden om het geldende bestemmingsplan te raadplegen voordat u een woonboerderij koopt. Van belang is dat de boerderij de bestemming ‘wonen’ heeft. Zit er nog geen woonbestemming op de locatie, dan kunnen onze adviseurs vastgoed u ondersteunen bij de aanvraag van een principeverzoek bij de desbetreffende gemeente. Wij helpen u om de keuzes te maken bij het opstellen van een bestemmingsplan en begeleiden u hierbij.
Op zoek naar een droomlocatie in het buitengebied? Onze makelaars helpen u daar graag bij
Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en wij nemen binnen enkele dagen contact met u op.
Vergunning en bestemmingsplan
Voordat u een voormalig agrarisch bedrijf koopt, dient u rekening te houden met verschillende zaken. Zo zal eerst gekeken moeten worden of wonen mogelijk is binnen het bestemmingsplan. De bank zal dit eisen wanneer u een hypotheek aanvraagt voor de aankoop of verbouwing van de locatie.
Heeft het perceel nog een agrarische bestemming en u bent niet van plan de agrarische activiteiten voort te zetten, dan valt de reden dat er een agrarische bedrijfswoning mag staan weg. Voordat u hier een woonbestemming van kunt maken, dient het vergunningsdeel goed geregeld te worden met de gemeente. De ene gemeente geeft zo’n vergunning sneller af dan de andere. Onze vastgoed adviseurs helpen u graag bij het verkrijgen van de juiste vergunningen.
Dubbele woonbestemming?
Wanneer de agrarische woning groot genoeg is, wordt er vaak besloten om hier met twee of meerdere gezinnnen in te betrekken. In zo'n geval zal de woning kadastraal gesplitst worden in meerdere woningen en zal er dus ook een vergunning/bestemmingsplan voor al deze woningen moeten komen.
Van sloop naar nieuwe woning
Door de diverse stoppersregelingen en de strenge wet- en regelreving, besluiten steeds meer boeren te stoppen. Om leegstand te voorkomen, wil de overheid landschapontsierende gebouwen slopen en de ruimtelijke omgeving verbeteren. Hierdoor is de rood-voor-rood regeling en de ruimte-voor-ruimte regeling in het leven geroepen.
Wilt u een boerderij met leegstaande gebouwen aankopen en (deels) slopen? Dan is het handig om deze regeling te gebruiken. Kort samengevat komt het erop neer dat u in ruil voor het slopen van overtollige bebouwing een nieuwe woning op het erf mag zetten. Op deze wijze verkrijgt u een woonrecht waarvoor een erfinrichtingsplan moet worden opgesteld. Ook hierin adviseren de makelaars van DLV Advies u graag bij.
Meerwaarde door herbestemmingMarcel de Rooij, adviseur Vastgoed bij DLV Advies: “Juist nu er een woningtekort is, kun je meerwaarde creëren door onbebouwde grond of een gestaakte veehouderij met flinke opstallen, een andere bestemming te geven. Echter vraagt dit wel om een goede planologische strategie en dient er voldoende maatschappelijk draagvlak in de omgeving te zijn.” |
Heeft u vragen of hulp nodig bij het wijzigen van een bestemmingsplan?
Vul vrijblijvend onderstaand formulier in en onze adviseurs vastgoed nemen binnen enkele dagen contact met u op.
Onze makelaars/taxateurs
Taxatie door een gecertificeerd agrarische makelaar of taxateurBij een bedrijfsovername, een uitbreiding van het bedrijf en bij de aankoop van een voormalig agrarische onderneming bepaalt een onafhankelijke taxateur vaak de waarde voor de financiering. Banken eisen dat een gecertificeerde agrarische makelaar of taxateur de taxatie uitvoert. Overweegt u een taxatie van een agrarisch woning of locatie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze makelaars in uw regio of vraag alvast met het formulier rechts een taxatie aan. |
Vraag een taxatie aan
Ruimte voor Ruimte of Rood voor Rood
Heeft u een locatie op het oog en dienen de ongebruikte of verouderde agrarische gebouwen, oude stallen of agrarische schuren omgezet te worden tot een woonbestemming, zodat het object of perceel voor bewoning kan worden gebruikt of ingericht? Dan is het verstandig om uit te zoeken of u voor een Ruimte voor Ruimte of Rood voor Rood-regeling in aanmerking komt.
Wat houdt de regeling in?
De Rood voor Rood of Ruimte voor Ruimte-regeling is een regeling die door de provincies wordt aangeboden. Hierbij kan door middel van het slopen van agrarische bouwwerken één bouwkavel voor een nieuwe woning worden verkregen. Het doel van deze regeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het buitengebied. Deze kwaliteit moet verbeterd worden door middel van het slopen van landschapontsierende (voormalige) bedrijfsgebouwen. Hiertegenover is de initiatiefnemer verplicht te investeren in de ruimtelijke kwaliteit. De hoogte van deze investeringen in de ruimtelijke kwaliteit zijn afhankelijk van de opbrengsten van de kavel(s). De vrijkomende agrarische locaties beschikken vaak over veel en grote bedrijfsgebouwen. Beide regelingen stimuleren het slopen van deze landschapontsierende bebouwing. Bovendien draagt deze regeling bij aan sanering van asbestdaken, investeren in duurzame energie, economie en sociale kwaliteit.
Voorwaarden Ruimte voor Ruimte of Rood voor Rood-regeling
De meeste provincies maken gebruik van een van beide regelingen, wel kunnen de voorwaarden per gemeente verschillen. Onderstaande richtlijnen gelden vrijwel voor alle procincies.
- Het moet gaan om ontsierende bebouwing.
- De agrarische bestemming en de rechten om vee te houden komen te vervallen.
- Er geldt een minimaal oppervlakte dat gesloopt moet worden. Dit verschilt echter per provincie.
- Vaak kan er gesaldeerd worden, dit betekent dat sloopmeters van verschillende locaties samengevoegd kunnen worden.
- Uiteindelijk dient het landschap er mooier van te worden, dus er worden eisen gesteld aan het plan.
- De nieuw te bouwen woning dient gebouwd te worden op de locatie van de gesloopte schuren.
SloopmetersEen van de voorwaarden bij een Ruimte voor Ruimte of Rood voor Rood-regeling geldt een minimaal oppervlakte dat gesloopt moet worden. Dit verschilt echter per provincie. Vaak kan er gesaldeerd worden, dit betekent dat sloopmeters van verschillende locaties samengevoegd kunnen worden. De adviseurs van DLV Advies krijgen regelmatig zoekopdrachten voor sloopmeters. Voor diverse gemeentes zijn zij ook op zoek naar sloopmeters of bouwrechten. Wilt u bouwen en weet u zich geen raad met uw (voormalige) agrarische schuur? Een van onze adviseurs kan met u meekijken naar de mogelijkheden in uw situatie. Heeft u al concrete plannen om uw schuur te slopen? Onze adviseurs zorgen ervoor dat de beschikbare sloopmeters goed benut worden. |
Ondersteuning van onze makelaars/taxateurs
Marie-José en Anne ondersteunen onze makelaars/taxateurs op diverse gebieden. Zo houden zij zich onder andere bezig met het voorbereiden en uitwerken van taxatierapporten, het opstellen van koopovereenkomsten en het opstellen van teksten en brochures voor de bedrijven of woningen die wij mogen verkopen. Daarnaast zijn zij geregistreerd Kandidaat-Makelaar (KRMT) en worden zij jaarlijks getoetst op vakbekwaamheidseisen. Zo weet u zeker dat onze kennis up tot date is!
Certificatie en registratie van makelaars en taxateurs
Alle agrarische makelaars van DLV Advies zijn ingeschreven als makelaar en taxateur bij branche-organisatie VBO. Tevens zijn ze allen aangesloten bij de Stichting Certificering Voor Makelaars en Taxateurs (SCVM) of bij Stichting VastgoedCert. Deze stichting draagt de zorg voor de certificatie en registratie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken op basis van hun vakbekwaamheid. Hierdoor wordt kennis en kunde bewaakt en gewaarborgd.
Oost-Nederland
Marc Albers Adviseur Vastgoed Oost
U kunt bij mij terecht voor taxaties, de aan- en verkoop van landelijk wonen objecten, agrarische bedrijven en landbouwgronden. De afwisseling in werkzaamheden en het contact met ondernemers en particulieren spreken mij erg aan. Ik help u graag verder in Oost-Nederland bij aankoop, verkoop of taxatie van uw landelijk wonen object, (voormalig) agrarisch bedrijf of landbouwgrond. |
Zuid-Nederland
Marcel de Rooij Adviseur Vastgoed Zuid
De vele facetten die komen kijken bij groei, maar ook bij afbouw en bestemmings-wijzigingen van de locaties zijn voor mij als makelaar / vastgoed adviseur de onderliggers om opdrachtgevers met raad en daad bij te staan. Mijn interesse in werkzaamheden is breed, waarbij het rendement voor de opdrachtgever en de behoefte van mijn opdrachtgever leidend zijn in de uitvoering. |
West-Nederland
Wim Stigter Adviseur Vastgoed West
Mijn vak als makelaar/taxateur brengt met zich mee dat het altijd over vertrouwelijke zaken gaat. Hier weet ik altijd integer mee om te gaan. Verder vind ik het altijd weer een uitdaging om tijdens onderhandelingen het beste resultaat te bereiken. Mijn werkzaamheden bestaan vooral uit aan- en verkopen, taxeren, adviezen inzake windenergie, adviezen inzake zakelijke rechten, pacht en erfpacht. |
Noord-Nederland
Jelle Broersma Adviseur Vastgoed Noord
Klanten waarderen het bijzonder dat ze bij mij terechtkunnen met hun vragen voor bemestingsplannen, de KringloopWijzer maar ook over taxaties en agrarische vastgoedbemiddeling. Omdat het vaak om vertrouwelijke en persoonlijke zaken gaat ga ik daar integer mee om. Mijn klanten kan ik goed bedienen doordat ik multidisciplinair ben opgeleid en ervaring heb opgedaan. |
Uw agrarisch makelaar/ taxateur staat voor u klaar!
Alle agrarische makelaars van DLV Advies zijn ingeschreven als makelaar en taxateur bij branche-organisatie VBO. Tevens zijn ze allen aangesloten bij de Stichting Certificering Voor Makelaars en Taxateurs (SCVM) of bij Stichting VastgoedCert. Deze stichting draagt de zorg voor de certificatie en registratie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken op basis van hun vakbekwaamheid. Hierdoor wordt kennis en kunde bewaakt en gewaarborgd.
|
Aankoop van agrarisch object populair‘Woonboerderij in trek bij Randstedelingen’, ‘Krapte leidt tot recordprijzen landelijke woningen’, ‘Grondprijzen stijgen door’, ‘Impact stikstof op ruimtelijke ontwikkelingen’. Het is maar een kleine greep uit de koppen die de afgelopen periode het nieuws bereikten. De agrarische vastgoedsector heeft de laatste tijd nogal wat voor zijn kiezen gehad. Hoogste tijd om met een adviseur in deze sector te praten. We gaan in gesprek met Thijs Selten, adviseur Vastgoed en agrarisch taxateur bij DLV Advies en aangesloten bij de brancheorganisatie VBO. |
Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur woningSinds vorig jaar is het oude - relatief eenvoudige - label vervangen door het nieuwe energielabel. Bovendien is een energielabel verplicht wanneer u uw (bedrijfs-)woning te koop aanbiedt. En daarop wordt ook gehandhaafd. Geen geldig energielabel bij verkoop of verhuur kan leiden tot een flinke boete: € 435 voor particulieren en € 870 voor bedrijven. |
Herwaardering landbouwgrond zinvol“Doordat er meer vraag dan aanbod is, is de prijs van landbouwgrond de laatste jaren alleen maar gestegen. Normaliter vragen specifieke omstandigheden zoals verkoop, overname of financiering, om een nieuw taxatierapport. Echter juist nu de agrarisch ondernemer met zoveel onzekerheden kampt, is een herwaardering van de landbouwgrond zinvol", stelt Jelle Broersma, taxateur bij DLV Advies. |
Voormalig varkenshouders, pioniers in zelfrealisatieHuizen bouwen op plekken waar vervallen boerenschuren zijn gesloopt. Momenteel hoor je het volop. Echter voor Leo (85) en Henk (58) van Kasteren is dit fenomeen niets nieuws onder de zon. Vader en zoon besloten ruim 20 jaar geleden in te zetten op zelfrealisatie van woningen en zo de sanering van de varkensstallen te bekostigen, dat resulteerde in een woonrijp plan voor 23 bouwkavels. |
Koevar Hendriks gooit het roer omVanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen op de melkveehouderij. Hun voormalige locatie was hier echter niet geschikt voor. Afgelopen jaar namen zij de grote stap en verplaatsten zij hun bedrijf Koevar Hendriks naar Friesland. |
Uitgelicht
VERKOCHT |
|
TE KOOP |
|