Kalverhouders Jan en Sanne Dubbelhuis pionieren met buitenuitloop
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderOp dinsdag 2 mei heeft de Europese Commissie goedkeuring gegeven aan de Lbv en de Lbv-+. Met deze goedkeuring is er meer bekend geworden over de regelingen en de termijnen waarmee we rekening moeten houden.
Hier een opsomming van belangrijke onderdelen van de regelingen:
Aan de Lbv-+ kunnen naast rundveehouders, pluimveehouders en varkenshouders ook vleeskalverhouders deelnemen. Dit geldt alleen voor de Lbv-+. In de reguliere Lbv kunnen dus geen vleeskalverhouders deelnemen.
De minister verwacht de definitieve regeling eind van deze maand (mei 2023) te publiceren in de Staatscourant. De hoofdpunten van de conceptregeling leest u hier.
Openstelling van de regeling is voorzien op 1 juli 2023, met een einddatum van 28 februari 2024, dat wil zeggen een openstellingsperiode van 8 maanden.
Deze maand lanceert de overheid een website met een tool waarmee kan worden bepaald of een bedrijf onder de piekbelasters valt en welke mogelijkheden er voor het betreffende bedrijf zijn. Denk aan innoveren, omschakelen, extensiveren, verplaatsen en stoppen. Men wil overgaan tot maatwerk.
Nederland heeft van Europa toestemming gekregen om de komende vijf jaar 1,47 miljard euro uit te geven aan het uitkopen van boeren. Die anderhalf miljard is voor twee verschillende regelingen: ongeveer een miljard is voor zo'n 3.000 piekbelasters in de buurt van Natura 2000-gebieden. De rest is voor andere boeren die willen stoppen, maar niet onder die piekbelasters vallen.
Uit de door DLV Advies gemaakte berekeningen van geïnteresseerde deelnemers voor de regelingen over de verschillende sectoren, zouden dat 600 bedrijven zijn in de Lbv+ regeling, waarna een kleine 300 miljoen resteert voor de bedrijven in de Lbv-regeling. In de Lbv is de gemiddelde waarde per bedrijf ruim 1,6 miljoen, zodat nog ongeveer 160 bedrijven in de Lbv kunnen meedoen.
Veranderingen op bedrijven kunnen tot onrust leiden. Graag ondersteunen we u bij het maken van de juiste keuzes. Als er behoefte is aan een goed gesprek gericht op de toekomst van de onderneming, dan hebben wij de juiste adviseurs om u daarmee op weg te helpen. U kunt hieronder uw gegevens achterlaten, wij nemen dan contact met u op.
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderDe veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verder