Nieuwe Lbv-regeling voor kleinere sectoren opent 18 november

Publicatiedatum: 10 oktober 2024

Onlangs heeft RVO de openstelling van de Lbv-regeling voor kleinere sectoren bekendgemaakt. Deze nieuwe regeling is bedoeld voor sectoren die niet konden meedoen aan de eerder opengestelde Lbv of de Lbv+. Hieraan konden alleen bedrijven deelnemen met melkvee, varkens, kippen, vleeskalveren of kalkoenen. De nieuwe regeling is voor bedrijven met melkgeiten, overig rundvee (zoogkoeien, vleesstieren), konijnen, vleeseenden en vleeskalveren. “De regeling opent 18 november aanstaande, maar is slechts voor een korte periode beschikbaar. Bij interesse dien je snel te onderzoeken of het bij je past", benoemt Lisanne Wouters, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

De openstelling van de Lbv-regeling voor kleinere sectoren is van 18 november tot en met 20 december. Hiervoor is een totaalbedrag van € 50.000.000 beschikbaar gesteld.

Voorwaarden Lbv-regeling voor kleinere sectoren

“Veehouders moeten aan dezelfde drempelwaarde voldoen als eerdere regelingen en kunnen onder de nieuwe regeling maximaal 120% van de bedrijfswaarde vergoed krijgen”, vervolgt Lisanne. “Wel met de kanttekening dat je voldoet aan de voorwaarden om als piekbelaster aangemerkt te worden uit de Lbv+. Is dat niet het geval dan kun je, net als bij de Lbv, 100% van de bedrijfswaarde vergoed krijgen.”  Een piekbelaster ben je als je boven de 2.500 mol uitkomt.

Aerius-berekening op basis van 2021

Bij de berekening of de locatie voldoet aan de drempelwaarde gaat het om de depositie op overbelaste N2000 gebieden in een straal van 25 km. Deze depositie is afhankelijk van veel verschillende factoren  waaronder aantal dieren gemiddeld gehouden in 2021, de ligging ten opzichte van N2000, en de grootte van het N2000-gebied. Lisanne: “Ondanks dat deze regeling een jaar later opent dan de voorgaande regelingen, wordt ook hier gekeken naar de dieraantallen van 2021 in plaats van 2022.”

Drempelwaarde stikstofneerslag

U kunt dus subsidie aanvragen als de stikstofvracht van uw veehouderijlocatie op of boven een bepaalde drempelwaarde uitkomt. Er zijn 2 opties: 

  • Lbv: De stikstofvracht van uw veehouderijlocatie komt op of boven de drempelwaarde uit van een overbelast Natura 2000-gebied. Dit gebied ligt binnen 25 kilometer van uw veehouderijlocatie. De drempelwaarde is voor elk Natura 2000-gebied anders. Om subsidie te kunnen krijgen, is het genoeg als u bij één gebied aan de drempelwaarde voldoet. Een overzicht van de drempelwaarden vindt u in Bijlage 1 van de regelingstekst.

  • Lbv+: De stikstofvracht van uw veehouderijlocatie op alle overbelaste Natura 2000-gebieden binnen een straal van 25 kilometer is minimaal 2500 mol stikstof per jaar. Dit is de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting.

Vergoedingen Lbv kleinere sectoren

Vergoeding voor

Stikstofvracht lager dan 2500 mol, maar boven de drempelwaarde van een Natura 2000-gebied

Stikstofvracht 2500 mol of hoger

Waardeverlies productiecapaciteit 100% van vastgestelde waarde per m² dierenverblijf 120% van vastgestelde waarde per m² dierenverblijf
Sloopkosten productiecapaciteit Geen vergoeding € 45 per m2 dierenverblijf


Toekomstperspectief op een andere locatie

Lisanne adviseert boeren die twijfelen over het beëindigen van hun bedrijf om ook de Lvvp-regeling te overwegen. “Mocht je niet willen stoppen of willen kijken of doorboeren op een andere locatie tot de mogelijkheden behoort, dan kan de Lvvp-regeling een optie zijn.” De Lvvp-regeling biedt mogelijkheden voor bedrijven die willen verplaatsen naar een locatie met minder milieudruk, waardoor ze kunnen blijven voortbestaan. “Het Lvvp-haalbaarheidsonderzoek is hier uitermate geschikt voor. Je kunt subsidie krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek, waarmee 95% van de kosten wordt vergoed tot een maximum van € 50.000. Na dit onderzoek kun je besluiten of verplaatsing haalbaar en interessant is. Zolang de Lbv-regeling niet aan de veehouder is toegekend, kunnen beide regelingen ook gelijktijdig worden aangevraagd. Wanneer je twijfelt, adviseren wij om jezelf wel in te schrijven. Je houdt alle opties open en kunt later in het proces een weloverwogen keuze maken. Neem wel een beslissing want de Lbv-regeling voor kleinere sectoren is maar heel kort open, dus als je interesse hebt, moet je direct actie ondernemen", aldus Lisanne.

Terugkijken webinar: Kennissessie sensoren, datasystemen en protocollen

De veehouderij staat voor een grote uitdaging: emissies verminderen en tegelijkertijd voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Innovatieve technologieën...

Lees verder

Goed sonderen bespaart geld

Bij het ontwerpen en bouwen van een fundering dient de draagkracht van de ondergrond goed in kaart gebracht te worden. Dit proces, bekend als sonderen,...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar