Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte

Publicatiedatum: 16 december 2024

De provincie Gelderland heeft aangekondigd dat zij, net als Noord-Brabant, van plan is om latente stikstofruimte in te trekken. Dit initiatief maakt deel uit van de Gelderse versnellingsaanpak stikstof, waarover op 22 januari volgend jaar een besluit moet vallen. Deze plannen zijn onthuld in recente Statenbrieven van de provincie Gelderland.

“Het intrekken van latente stikstofruimte blijft een gevoelig onderwerp,” zegt Suzanne ter Wiel-van der Heijden, adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu. Eerder werd bekend dat de provincie Noord-Brabant vanaf volgend jaar latente ruimte gaat intrekken. Andere provincies hebben nog geen concrete plannen of weten überhaupt niet hoeveel latente stikstofruimte er is.

Vrijkomende stikstofruimte voor PAS-melders

“Provincie Gelderland wil met het oog op de naderende PAS-meldersdeadline op 28 februari a.s. haast maken voor deze groep boeren,” vervolgt Suzanne. “In de Statenbrief staat dat het nog onduidelijk is hoe de plannen van minister Wiersma voor PAS-melders precies doorwerken. Gelderland wil hier niet op wachten en gaat een beleid opstellen voor latente stikstofruimte om te voorkomen dat deze opnieuw in gebruik wordt genomen." In nieuwe vergunningen zal worden opgenomen dat binnen drie jaar gestart moet zijn met de vergunde activiteiten. Na drie jaar wordt latente ruimte ingetrokken. In de Statenbrief worden ook bronmaatregelen en een gebiedsgerichte aanpak Veluwe genoemd als belangrijke onderdelen van de aanpak. Specifieker staat in de brief dat vanaf juli 2025 gebiedsgericht gekeken zal worden naar niet (meer) gerealiseerde activiteiten en dat deze als eerste zullen worden ingetrokken.

Kritiek op huidige aanpak

In mei 2019 zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sindsdien is de verlening van Natuurbeschermingswet-vergunningen stil komen te liggen. Suzanne: “Dit heeft geleid tot een situatie waarin vergunningaanvragen worden afgewezen of vertraagd, waardoor geplande uitbreidingen of innovaties op bedrijven niet door kunnen gaan. Veel boeren worden hierdoor beperkt in hun bedrijfsvoering en ervaren financiële onzekerheid.” De provincie Gelderland wil met haar plannen een stap zetten in het oplossen van deze onzekerheid. Door latente stikstofruimte in te trekken, biedt dit mogelijkheden voor PAS-melders die nu vastlopen in de regelgeving. “Goed nieuws voor de PAS-melders in Gelderland, maar het intrekken van latente ruimte biedt geen oplossing voor alle betrokkenen. Er wordt niet-bestaande stikstof ingetrokken bij boeren die hiervoor een vergunning hebben, wat betekent dat de natuur er niets beter van wordt als de vergunningen worden ingetrokken. Ondernemers zullen zich gedwongen voelen zich te beschermen tegen deze actie, die zij als bedreiging voor hun bedrijfsvoering beschouwen. Deze boeren hebben hun zaken voor elkaar en worden nu geconfronteerd met het verlies van hun stikstofruimte. Dit kan ervoor zorgen dat ze alsnog kiezen om meer stikstof uit te stoten of de intrekking juridisch aan te vechten.”

Alternatieve oplossingen

Een betere aanpak zou zijn om stikstofruimte te zoeken bij boeren die meedoen aan de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijen (Lbv) of andere stoppersregelingen. Suzanne legt uit: “Door stikstofruimte te verwerven bij stoppersregelingen, kunnen we een eerlijkere en duurzamere oplossing bieden. Deze boeren krijgen compensatie én de vrijgekomen stikstofruimte kan efficiënt worden ingezet voor PAS-melders en andere bedrijven die nu vastlopen in de regelgeving.”

Haalbare afroming en verbeteringsverplichting

Suzanne pleit voor een verbeteringsverplichting in plaats van de huidige resultaatverplichtingen. “Ontwikkelingen moeten worden gestimuleerd waarbij van elke ontwikkeling een kleine, haalbare verbetering van de individuele stikstofdepositie wordt gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld door extern salderen te stimuleren met een haalbare afroming per ontwikkeling. Zo draagt elke activiteit bij aan een kleine verbetering en wordt de natuurverbetering bekostigd door de markt.” Er moet in ieder geval snel iets veranderen, waarschuwt de adviseur. “Maatschappelijke en economische ontwikkelingen liggen stil en extern salderen zal onbetaalbaar worden. Bedrijven zullen niet meer kunnen investeren in verduurzaming. Noord-Brabant en Gelderland bieden inmiddels meer duidelijkheid omtrent het beleid. Goed dat ze iets doen, maar het intrekken van latente ruimte bij actieve bedrijven zorgt alleen maar voor meer druk op het systeem", aldus Suzanne. 

Stappenplan latente ruimte

Om boeren te helpen bij het navigeren door deze complexe regelgeving en te bepalen welke stappen zij moeten ondernemen, heeft DLV Advies een stappenplan ontwikkeld. Met dit stappenplan krijgen boeren een duidelijk overzicht van de mogelijke stappen en oplossingen.

Na het beantwoorden van de eerste vraag, volgt het antwoord of een vervolgvraag

Dan hoeft u op dit moment geen actie te ondernemen.

Onze adviseurs Ruimtelijke Ordening en Milieu zoeken voor u uit of u latente ruimte heeft. Wilt u dat wij hiervoor contact met u opnemen, vul  dan onderstaand uw gegevens in. Om uit te zoeken of u latente ruimte heeft, hebben wij informatie nodig over uw natuurvergunning (huidige natuurtoestemming) en de huidige dierenbezetting (vermeld in de gecombineerde opgave). Indien u de toestemming(en) niet beschikbaar heeft, kunnen we deze voor u opvragen.

Als u deze latente ruimte niet wilt benutten, kan het interessant zijn om ze te verkopen, vóór ze ingenomen worden door de provincie. Wilt u hier meer informatie over? Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen contact met u op. 

Als u nog niet weet of u de latente ruimte wilt benutten kan het goed zijn hierover in gesprek te gaan met een adviseur. Samen kijken we wat de beste optie is, zo dat voorkomen wordt dat de ruimte ingenomen wordt terwijl u deze nog had kunnen verwaarden. Wilt u hierover sparren? Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op. 

Het is goed om nu stappen te gaan zetten om de stikstof in de vergunning op de juiste plek te krijgen (dan is de ruimte niet langer latent). Waarschijnlijk dient u hiervoor een vergunningaanvraag in te dienen. Ook is het verstandig om na te denken over de route naar realisatie van die activiteiten. Is uw plan al concreet genoeg, is er een financiering nodig etc.? Wilt u hierover sparren met een van onze adviseurs? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op. 

U wilt uw latente ruimte benutten voor meer dieren. Dan is het goed om te weten hoe u dit regelt omtrent de mestboekhouding, de diergezondheid en welke financiële maatregelen er getroffen moet worden. Wilt u hierover sparren met een adviseur? Vul dan onderstaand uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Wanneer u uw gebouwen wilt benutten voor het houden van meer vee, is het belangrijk te weten of er al een vergunning aanwezig is voor deze gebouwen. Wanneer dit niet zo is, dient er een vergunning aangevraagd te worden voor de aanpassing. Wanneer u reeds in het bezit bent van de juiste vergunning, dan kan het gebouw bouwkundig worden aangepast. Wilt u hierover sparren met een adviseur? Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

U wilt (een) nieuwe stal(len) bouwen voor de uitbreiding van uw dieraantallen. Onze projectleiders Bouw kunnen samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn. Van concept tot realisatie. Vul onderstaand uw gegevens in en een van onze projectleiders neemt contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 
 

Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen

Op dit moment kunnen provincies budget aanvragen voor de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging Veehouderijlocaties (MGB). Zodra deze is toegekend,...

Lees verder

Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie

In het Limburgse Meijel verrijst Utopia Equestrian Estate, een super-de-luxe trainingsaccommodatie voor (internationale) springruiters. Het project van...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden