Landelijke basis voor provinciale opkoopregelingen

Publicatiedatum: 18 december 2024

Op dit moment kunnen provincies budget aanvragen voor de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging Veehouderijlocaties (MGB). Zodra deze is toegekend, zullen provincies een regeling openstellen voor veehouders in hun regio. “Hoewel de exacte datum voor openstelling en verdere details nog niet bekend zijn, kan de regeling een basis bieden voor veehouders die overwegen hun bedrijfsactiviteiten geheel of gedeeltelijk te beëindigen", zegt Marco Hol, adviseur bij DLV Advies.
 

Provincies kunnen vanaf 2 december 2024 tot en met 28 februari 2025 aanvragen indienen voor deze regeling. Verwacht wordt dat de regeling voor ondernemers halverwege 2025 opengaat. Met de MGB wordt 140 miljoen euro aan provincies beschikbaar gesteld: 110 miljoen begin 2025 en 30 miljoen euro op een later moment. "Echter is dit nog niet de brede regeling waar vanuit de Tweede Kamer bij de Minister op wordt aangedrongen. Dit zal waarschijnlijk een landelijke regeling gaan worden. De MGB betreft een Provinciale regeling", benoemt Marco.

Minimale drempelwaarde

Om in aanmerking te komen voor de MGB-regeling, moet het bedrijf een minimale drempelwaarde van stikstofuitstoot hebben. Voor melkvee- en rundveebedrijven ligt deze drempel op 250 kg ammoniak (NH₃) per jaar, en voor andere veehouderijen op 750 kg NH₃ per jaar. Marco: “Uw bedrijf komt in aanmerking als de volledige of gedeeltelijke sluiting meer emissiereductie oplevert dan deze drempelwaarde. U moet hierbij uitgaan van het aantal dieren dat u 2 jaar voor de subsidieaanvraag hield."

Gedeeltelijk stoppen kan ook

Een voordeel ten opzichte van andere stoppersregelingen is dat een bedrijf, die aan de voorwaarde tot deelname voldoet, nu niet verplicht is om volledig te stoppen. “Een gemengd bedrijf kan er voor kiezen met 1 tak te stoppen, waar je juist bij de Lbv-regeling met de volledige veehouderijtakken moest stoppen."

Geschikte gebieden

Niet alle bedrijven kunnen van deze regeling gebruikmaken. Het gaat om veehouderijen in specifieke gebieden zoals veenweidegebieden, zandgronden, overgangsgebieden rondom Natura 2000-gebieden en beekdalen. Elke provincie bepaalt zelf welke specifieke gebieden zij aanwijzen voor deze regeling.

 

Piekbelastersregeling (MGB)

Wie
  • Veehouderijen, ook zonder productierechten zoals:         
  • Geitenhouderijen         
  • Vleeskalverhouderijen    
Voorwaarden
  • Actieve bedrijven die geheel of gedeeltelijk hun bedrijf beëindigen.          
  • De locatie ligt in een veenweidegebied, beekdal, (in de buurt van een) Natura 2000-gebied of op zandgrond. Provincies mogen aanvullende eisen stellen.          
  • De vermindering van de stikstofuitstoot door het (voor een deel) beëindigen van de veehouderijlocatie ligt boven de 250 mol/ jaar voor vleesrunderen en 750 mol/ jaar voor andere landbouwhuisdieren.         
  • Het bedrijf is de afgelopen 5 jaar de hele tijd in gebruik geweest.
Openstelling Verschillend per provincie, vanaf voorjaar 2025
Aanmelding  Provincie
Vergoeding  Taxatiewaarde van de besdrijfslocatie
Budget  € 110 miljoen (1e tranche)


Financiële ondersteuning

De regeling biedt financiële ondersteuning voor verschillende aspecten van de bedrijfsbeëindiging, waaronder:

  • Het laten vervallen van productierechten (geheel of gedeeltelijk).

  • Het waardeverlies van productiecapaciteit, vastgesteld door twee onafhankelijke taxateurs.

  • Sloop- en verwijderingskosten van productiecapaciteit zoals stallen, mestkelders en sleufsilo’s.

  • Vergunningskosten, inclusief planologische procedures.

  • Inhuur van deskundigen, tot een maximum van € 5.000 per veehouderijlocatie.

Stappenplan voor beëindiging

Heeft u besloten te stoppen met uw veehouderijbedrijf en overweegt u deel te nemen aan de MGB-regeling? Dan dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Rond de productiecyclus af.

  2. Voer de dieren en de aanwezige dierlijke mest af.

  3. Laat uw productierecht vervallen.

  4. Trek uw omgevingsvergunningen in of laat deze aanpassen.

  5. Laat het omgevingsplan wijzigen.

  6. Sloop alle productiecapaciteit die u voor de veehouderij heeft gebruikt.

  7. Onderteken een overeenkomst die de beëindiging definitief maakt.

Let op: voor het vervallen van productierechten geldt een minimumeis:

  • Varkens: minimaal 80% moet komen te vervallen.

  • Pluimvee: minimaal 80% moet komen te vervallen.

  • Melkvee: minimaal 95% moet komen te vervallen.

Rol van de provincies

Provincies hebben veel autonomie bij het vaststellen van subsidieverordeningen en specifieke regels. Als een provincie gebruik wil maken van de financiële middelen vanuit de MGB-regeling om productiecapaciteit te sluiten, moet het eigen subsidie-instrument binnen het MGB-raamwerk passen.

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de MGB-regeling of de nieuwe brede stoppersregeling? Vul onderstaand uw gegevens in en ontvang regelmatig updates. 

 

Gelderland volgt Noord-Brabant met intrekken latente stikstofruimte

De provincie Gelderland heeft aangekondigd dat zij, net als Noord-Brabant, van plan is om latente stikstofruimte in te trekken. Dit initiatief maakt deel...

Lees verder

Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie

In het Limburgse Meijel verrijst Utopia Equestrian Estate, een super-de-luxe trainingsaccommodatie voor (internationale) springruiters. Het project van...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden