Kalverhouders Jan en Sanne Dubbelhuis pionieren met buitenuitloop
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderNu de derogatie wordt afgeschaft, krijgen steeds meer melkveehouders behoefte aan extra mestopslagruimte. “Boeren moeten er rekening mee houden dat ze ook bij de bouw van een mestsilo tegenwoordig te maken kunnen krijgen met de Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen”, stelt Jarco Brand, projectleider Bouw bij DLV Advies. Onder de Wkb is de gemeente niet langer technisch verantwoordelijk voor de bouw, maar een onafhankelijke kwaliteitsborger – zoals DLV Advies.
Onder de huidige Omgevingswet worden bouwwerken onderverdeeld in drie gevolgklassen. De gevolgklasse zegt iets over de risico’s en de gevolgen voor slachtoffers wanneer er iets mis gaat met een gebouw. Hoe groot is bijvoorbeeld het gevaar bij brand of (gedeeltelijk) instorten van het bouwwerk? In gevolgklasse 1 zijn er dan beperkte persoonlijke gevolgen; bij gevolgklasse 2 is er een reële kans op persoonlijke gevolgen en bij gevolgklasse 3 is die kans aanzienlijk.
“Woningen, eenvoudige bedrijfsgebouwen en overige bouwwerken zoals mestsilo’s vallen voor wat betreft het bouwtechnische gedeelte bij nieuwbouw onder gevolgklasse 1”, legt Jarco uit.
Onder de nieuwe wet wordt de bouwvergunningsaanvraag gesplitst in twee of drie delen: het omgevingsdeel, het bouwdeel en het milieudeel, indien van toepassing.
Wie een mestsilo of -vergister gaat bouwen, krijgt ook met het milieudeel te maken. Bij een meldingplichtig bedrijf voor wat betreft het milieudeel – doorgaans bedrijven met minder dan 200 koeien – valt een mestsilo onder de Wet kwaliteitsborging; bij een vergunningsplichtig bedrijf (200 koeien en meer) is dit niet het geval.
De gemeente houdt zich bij projecten die onder de Wkb vallen, met betrekking tot het bouwdeel, feitelijk alleen nog bezig met het omgevingsdeel: past de bouwaanvraag binnen het bestemmingsplan? En wat vindt de welstandscommissie ervan? “Als er verder geen milieutoetsing nodig is – bijvoorbeeld bij een werktuigenberging – dan is hiermee het gemeente-deel afgehandeld”, aldus Jarco. “Het bouwtechnische deel moet dan afgehandeld worden door een kwaliteitsborger.”
Vvóór de invoering van de Wkb, moest je als ondernemer vooraf alle bouwtechnische gegevens aanleveren. Tijdens de bouw kwam – in theorie althans – een inspecteur van de gemeente op de bouwplaats controleren of er volgens de aanvraag werd gebouwd. “Maar in de praktijk zagen we die ambtenaar zelden of nooit”, zegt Jarco, die 14 jaar werkzaam is geweest in de aannemerij voordat hij de overstap maakte naar DLV Advies.
Tegenwoordig regelt de nieuwe wet de bouwtechnische toetsing tijdens de bouw voor gebouwen met gevolgklasse 1, middels een onafhankelijke kwaliteitsborger die de bouwer moet inschakelen. “De verantwoordelijkheid voor de bouwtechnische keuring is daarmee in feite verlegd van de gemeente naar de ondernemer”, geeft Jarco aan.
De kwaliteitsborger levert na de oplevering van het bouwwerk een compleet borgingsplan aan bij de gemeente. Dat borgingsplan garandeert dat het gebouw voldoet aan de technische eisen en dat er gebouwd is volgens de geldende eisen en voorschriften.
Bij bouwwerken die vallen onder de Wet waliteitsborging dalen de gemeentelijke legeskosten, omdat de gemeentes zich alleen nog maar bezig hoeft te houden met het omgevingsdeel van de aanvraag. Daar tegenover staan de extra kosten voor de onafhankelijk kwaliteitsborger. Jarco verwacht dat de projecten onder de Wet kwaliteitsborging hierdoor toch iets goedkoper zullen uitvallen.
DLV Advies is erkend wkb-partner van TUV Nord en voert de kwaliteitsborging uit. “Als veehouders DLV Advies al inschakelen voor bouwbegeleiding, is het verstandig om ons ook de kwaliteitsborging te laten doen”, zegt Jarco. “Zo kunnen we beide processen mooi combineren. Wanneer wij de bouwbegeleiding doen, maken we ook het technische bestek. We weten dan precies wat er in het bouwbestek staat. Tijdens de bouw kunnen we meteen controleren of er daadwerkelijk met de voorgeschreven materialen wordt gewerkt, of deze correct zijn aangebracht, enzovoort.”
Voor veel veehouders is het bouwen van een mestsilo of een nieuwe stal iets wat ze hooguit een of twee keer in hun leven doen. Jarco en zijn collega’s hebben jarenlange ervaring in bouwbegeleiding en zien in een oogopslag of er correct en volgens de afspraken wordt gewerkt. Jarco: “Je hebt er een paar onafhankelijke, kritische ogen bij, die met kennis van zaken meekijken.”
Overzicht situatie voor en na WkbDe Wkb is van toepassing op gevolgklasse 1 gebouwen die niet vergunningsvrij gebouwd mogen worden. Gevolgklasse 2 en 3 is net als vroeger vergunningsplichtig, hier is de Wkb niet van toepassing.
|
Heeft u bouwplannen of wilt u meer weten over wat de Wet kwaliteitsborging voor uw plannen betekent? Neem contact op met onze adviseurs of vul het onderstaande formulier in.
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderDe veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verder