Rechter bepaalt: intern salderen afgelopen 5 jaar alsnog vergunningplichtig
Op 18 december 2024 j.l. heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor agrarische bedrijven. Deze uitspraak verandert...
Lees verderDe werkwijze en de spelregels voor het stalderen in Brabant zijn bekend. Het stalderingsloket bij de provincie Noord-Brabant is geopend. Voor bedrijven met hokdieren (nertsenhouderij, melkveehouderij en schapenhouderij zijn uitgezonderd), die uit willen breiden is het noodzakelijk om zelf stalderingsmeters aan te dragen om uiteindelijk een omgevingsvergunning te krijgen. Stalderen geldt niet voor heel Brabant, de witte gemeenten op de kaart (onder andere West-Brabant) zijn uitgezonderd van stalderen.
Er zijn verschillende eisen opgenomen in de beleidsregel waaraan voldaan moet worden. Het stalderingsloket van de Provincie Noord-Brabant beoordeelt de aanvragen en kent de stalderingsbewijzen toe.
Er zijn ook eisen opgenomen of bestaande stallen daadwerkelijk in aanmerking komen voor staldering. Vast staat dat in ieder geval 110% van het oppervlakte dierenverblijf moet worden gestaldeerd en dat de locatie gesloopt of herbestemd moet zijn vóór de uiteindelijke vergunning verleend kan worden. Ook is duidelijk dat de gestaldeerde meters uit hetzelfde stalderingsgebied moeten komen. Daarnaast mag de locatie niet eerder gebruik gemaakt hebben van de Subsidieregeling Urgentiegebieden Noord-Brabant (SUN) of Ruimte voor Ruimte regeling.
Tot slot moet de inrichting op 17 maart 2017 en 3 jaar daaraan voorafgaand legaal en onderbroken in werking geweest zijn. Hiertoe moet bewijslast aangeleverd worden.
Het is voor bedrijven in de stoppersregeling toegestaan om hokdierenverblijven in te brengen voor stalderen. Hiervoor dient er wel een door de gemeente geaccordeerd bedrijfsontwikkelplan voorhanden te zijn. Op basis van het gemiddelde percentage van de productie ten opzichte van de volledige productiecapaciteit wordt naar rato de werkelijke te stalderen m2 bepaald.
Al met al zijn er veel regels om uiteindelijk te bepalen hoeveel m2 er feitelijk beschikbaar is voor staldering. De adviseurs van DLV Advies kunnen u helpen bij het beoordelen welke meters er beschikbaar zijn zodat u ook weet waar u aan toe bent. Met een stalderingscheck krijgt u inzicht in uw situatie. Voor € 100 brengt de adviseur in kaart hoeveel meter u kunt verkopen en verzorgt hij een pre-check verzoek naar de provincie. Hiervoor zijn de milieutekening en -vergunning nodig en indien van toepassing de Melding Stoppersregeling.
Zoekt u stalderingsmeters of wilt u deze aanbieden? Of wilt u meer informatie over de stalderingscheck? Of heeft u stallen in gebruik en overweegt u om te stoppen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de provincie en kijken met u naar uw mogelijkheden binnen het beleid.
Daarnaast kennen de makelaars het aanbod van stalderingsmeters in uw stalderingsgebied en hebben zij kennis van het maken van overeenkomsten voor koper en verkoper, zodat beide partijen niet voor verrassingen komen te staan.
Vul via onderstaande link uw gegevens in en u wordt binnen 2 werkdagen gebeld.
Op 18 december 2024 j.l. heeft de Raad van State een belangrijke uitspraak gedaan die grote gevolgen heeft voor agrarische bedrijven. Deze uitspraak verandert...
Lees verderOp dit moment kunnen provincies budget aanvragen voor de Maatregel Gebiedsgerichte Beëindiging Veehouderijlocaties (MGB). Zodra deze is toegekend,...
Lees verder