Kalverhouders Jan en Sanne Dubbelhuis pionieren met buitenuitloop
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderAls reactie op een recente kamerbrief van Minister Wiersma (LVVN), waarin gereageerd wordt op een motie van Bromet en Grinwis, is de discussie over de vergunningplicht voor intern salderen weer opgelaaid. In de brief wordt aangegeven dat er in 2023 al een initiatief liep om intern salderen vergunningplichtig te maken, maar dat dit proces door de val van het vorige kabinet werd gepauzeerd. De minister stelt nu voor om eerst voorwerk te doen en verwacht medio 2025 met een eerste voorstel te komen.
Rond de jaarwisseling worden er twee grote uitspraken over intern salderen verwacht. “De inhoud van deze uitspraken zal worden afgewacht om nieuw beleid mee te vormen. Er wordt nagedacht over juridische randvoorwaarden om latente ruimte uit te sluiten”, zegt Jeroen van Boxmeer, adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu bij DLV Advies, hierover.
De minister geeft in haar brief aan dat er verder wordt ingezet op het verdwijnen van latente ruimte. Er wordt echter openlijk getwijfeld of een vergunningplicht voor intern salderen hiervoor het beste middel is. Daarbij is het nog niet zeker of de vergunningplicht voor intern salderen er überhaupt gaat komen. Dit zal pas medio 2025 duidelijk worden.
Sinds 2020 is intern salderen vergunningsvrij, een verandering die in de gehele agrarische sector als problematisch wordt ervaren. Ondanks het ontbreken van een vergunningplicht, moet er bij aanvragen nog steeds een forse inhoudelijke onderbouwing worden gemaakt. Dit brengt kosten met zich mee, maar levert praktisch geen rechtszekerheid op. Vooral veehouders die gebruikmaken van emissiearme systemen, zoals verplicht gesteld sinds de vloerenuitspraken van 2022, ondervinden hinder door de aanhoudende onzekerheid over de vergunningverlening. Voor hen zijn passende beoordelingen verplicht geworden, wat betekent dat zij effectief al met een vergunningplicht te maken hebben. Echter, door de aanhoudende discussies worden deze vergunningen momenteel nauwelijks verleend, wat voor veel onzekerheid zorgt.
Jeroen: "Ik verwacht uiteindelijk een wetsvoorstel dat intern salderen weer vergunningsplichtig maakt.” De adviseur juicht dit toe omdat het meer rechtszekerheid voor de aanvragers oplevert. “Daarnaast verwacht ik beleid om latente ruimte te verwijderen. De minister zou kunnen afwachten hoe het intrekkingsbeleid van Brabant zich ontwikkelt gezien de juridische discussie hierover." Volgens Jeroen zou een vergunningplicht voor intern salderen mogelijk eisen kunnen bevatten over de inzetbaarheid van latente ruimte. Of dit juridisch haalbaar is, hangt sterk af van de verwachte uitspraken. "We wachten de ontwikkelingen af en hopen dat er snel rechtszekerheid en duidelijkheid komt zodat veehouders hun bedrijfsvoering op lange termijn veilig te stellen," aldus Jeroen.
De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...
Lees verderDe veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...
Lees verder