Verlenging LBV Plus tot eind 2024 in de maak

Publicatiedatum: 25 januari 2024

De agrarische sector staat opnieuw in de schijnwerpers, zes maanden na de implementatie van de aanpak piekbelasting. Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, heeft in haar recente brief (23-01-2024) aan de Tweede Kamer een gedetailleerde update gegeven over de voortgang en aankomende initiatieven.

Een centraal onderdeel van deze update is de verlenging van de opkoopregeling voor 'piekbelasters'. Bedrijven kunnen zich dan ook nog na 5 april (de voorgenomen sluitingsdatum) aanmelden, op voorwaarde dat Brussel de verlenging goedkeurt.

Beste koers toekomst bedrijf

Marco Hol, adviseur bij DLV Advies, begeleidt veel ondernemers in dit traject: "De verlenging van de opkoopregeling biedt de ondernemers de nodige ruimte om weloverwogen beslissingen te nemen over de toekomst van hun bedrijf." De verlenging van de opkoopregeling heeft aanzienlijke implicaties voor de bedrijven die als 'piekbelasters' worden aangemerkt. Het geeft hen de gelegenheid om zorgvuldig af te wegen wat de beste koers is voor hun bedrijf in het licht van de stikstofproblematiek. Marco Hol: "Deze verlenging toont begrip voor de complexiteit van de besluitvorming voor de betrokken bedrijven. Het is een erkenning van de impact van deze veranderingen."

Evenwicht in natuurbehoud en belangen agrarische ondernemers

Het vraagstuk rond 'piekbelasters' en de bredere aanpak van stikstofdepositie brengt complexe uitdagingen met zich mee. De verlenging van de opkoopregeling is een reactie op de noodzaak om bedrijven meer tijd te geven voor het nemen van weloverwogen beslissingen. "De kern van het probleem is het vinden van evenwicht tussen natuurbehoud en de belangen van de agrarische sector. De verlenging van de opkoopregeling is een stap in die richting”, benoemt Marco.

Alternatieven voor saneren

Om de kwesties rond 'piekbelasters' en stikstofdepositie aan te pakken, is een gecoördineerde aanpak nodig. Het verlengen van de opkoopregeling is een eerste stap. Verdere maatregelen, zoals subsidies voor extensivering en innovatie, zijn op komst. Minister Van der Wal kwam met verschillende opties voor bedrijven die binnen deze aanpak vallen om hun stikstofuitstoot te verminderen: verplaatsen, extensiveren, innoveren, omschakelen of stoppen. Tot op heden was alleen de stoppersregeling Lbv opengesteld. Inmiddels is er ook meer duidelijkheid over de andere sporen. Marco: "Het is niet alleen de verlenging van de opkoopregeling, maar ook de kansen van innovatie en extensivering die cruciaal zijn voor enerzijds het toekomstperspectief van de boer en anderzijds dat voor de natuur."

Lees meer

Overheid leidende rol

"De overheid heeft een leidende rol, maar het is ook aan de adviseurs om ondernemers te begeleiden bij het begrijpen van de implicaties en het maken van weloverwogen keuzes. Indien de kwesties rond 'piekbelasters' en stikstofdepositie niet effectief worden aangepakt, kan dit leiden tot verdere onzekerheid in de agrarische sector. Het is essentieel dat  de problematiek en daarmee de kansen vanuit alle perspectieven wordt bekeken ”, aldus Marco.

Meer weten?

Valt u mogelijk onder aanpak piekbelasting en wilt u meer weten over een van de stikstofregelingen? Laat dan hieronder uw gegevens achter, dan houden wij u op de hoogte.

* verplichte velden

Kalverhouders Jan en Sanne Dubbelhuis pionieren met buitenuitloop

De Drentse kalverhouders hebben een uniek proefproject gerealiseerd: een buitenuitloop voor blankvleeskalveren. Binnen de kalversector zei iedereen dat...

Lees verder

Doelvoorschriftenvergunning geeft ruimte voor eigen inbreng

De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco