Volop speculaties nieuwe brede stoppersregeling
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderDe verwachting is dat bedrijven buiten de landbouw meer interesse gaan tonen in stikstofruimte van agrariërs. In Limburg wordt al voorzichtig onderhandeld. Welke keuze moet de agrariër hierin maken?
Nadat de PAS-wetgeving is afgewezen, is er weer de mogelijkheid tot stikstofhandel. Voor agrariërs wordt de vergunning Wet natuurbescherming met PAS-melding naar verwachting gelegaliseerd, maar dit geldt niet voor de bouw en industrie. Laatstgenoemden komen hierdoor in de knel met de beschikbare stikstofruimte en kijken naar de mogelijkheden voor opkoop. Voor stoppende agrariërs biedt dit mogelijk kansen.
Marcel de Rooij, manager Makelaardij van DLV Advies stelt: “De geruchten, dat boeren willen verkopen en bedrijven geïnteresseerd zijn, kloppen. Maar het klopt niet dat er nu al deals worden gesloten. Er wordt her en der wel stikstofruimte (ammoniak) aangeboden, maar vooral door boeren die verwachten dat dit veel geld kan opleveren."
Daarnaast zijn er volgens De Rooij wel contacten met bedrijven buiten de landbouw, maar vooralsnog is dit niet concreet en gaat het vooral over bouw. “Bouwbedrijven zijn wel geïnteresseerd in stikstofruimte van bedrijven met een tijdelijke leegstand om de bouwperiode te overbruggen, maar kopen willen ze nog niet. Temeer ook omdat bouwbedrijven met nieuwe emissiearme apparatuur vaak geen extra stikstofruimte meer nodig hebben.”
Voor een boer met groeiambities is het zaak snel te handelen. De Rooij stelt: “Overal zijn nu potentiële kopers voor goede agrarische locaties. Ondernemers die willen uitbreiden moeten goed blijven letten op de beschikbare agrarische bedrijven, voordat bedrijven door andere kopers herbestemd worden. Niet alleen in relatie tot de handel in stikstofruimte, maar ook met betrekking tot bijvoorbeeld de verschillende opkoopregelingen.”
Voor ondernemers die overwegen te stoppen zijn er nu veel opties. “Het is belangrijk om het totale financiële plaatje goed in beeld te hebben voor je een keuze maakt”, zegt De Rooij. “Ten eerste wil je kiezen voor de optie die het maximale opbrengt voor jou als ondernemer. Is dit de verkoop van de stikstofruimte of verkoop van het bedrijf aan een andere agrarische ondernemer?
Ten tweede moet er goed nagedacht worden over de toekomst. Wat blijft er na verkoop van de stikstofruimte over en is het bestemmingsplan voor de toekomst verkoopwaardig?
Ten derde is een taxatie van belang. Na verkoop van de stikstofruimte moet er soms afgerekend worden met de fiscus.”
Daarnaast is er nog de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv). Een ondernemer die kiest voor deze regeling kan vervolgens geen gebruik maken van de regels rondom extern salderen om stikstof te verhandelen. Datzelfde geldt voor ondernemers in de provincie Noord-Brabant die deelgenomen hebben aan de Stoppersregeling.
Inschrijvers voor de Srv doen er goed aan om te berekenen welke keuze het meest gunstig is. Met de huidige goede varkensprijzen kan het ook een goede keuze zijn om nog niet te stoppen en later wel gebruik te maken van extern salderen. Marco Hol, adviseur Schade Expertise bij DLV Advies, vertelt: “Deze keuze vraagt altijd om maatwerk. Het is nu nog niet in te schatten wat extern salderen kan opleveren. Ondertussen moeten inschrijvers voor de Srv op korte termijn een keuze maken. Ik adviseer altijd om het toekomstplaatje na deelname aan de Srv duidelijk te maken. Past dit bij je? Of boer je liever nog even door? Iedere ondernemer is hierin anders.”
Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met één van onze adviseurs.
Lees ook meer over dit onderwerp op PigBusiness.nl.
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderTussen 2005 en 2015 zijn veel nieuwe stallen gebouwd. Een deel hiervan is toe aan renovatie. Niet per se vanwege slijtage, maar vooral omdat inzichten...
Lees verder