Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing

Publicatiedatum: 24 september 2024

De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen zonnestroom niet interessant, maar dat is aan het kantelen, ervaart Wouter Lampert productmanager Energie bij DLV Advies. “Vergeleken met december 2023 is dezelfde accu nu 30 tot 35 procent goedkoper. Die investering wordt nu voor steeds meer ondernemers interessant.”

Als productmanager Energie bij DLV Advies kent Wouter alle ins en outs rondom dit thema. Hij vertelt dat accu’s op meerdere manieren zijn in te zetten op het (boeren)bedrijf. Zo kun je een accu bijvoorbeeld gebruiken als ‘buffervat’ voor hoge en lage stroomprijzen.

‘Buffervat’ voor hoge en lage stroomprijzen

Voorheen kregen ondernemers die energie terugleverden aan het net, hier een fatsoenlijke vergoeding voor, vertelt Wouter. Maar met de opkomst van wind- en vooral zonne-energie is dat tij gekeerd. Regelmatig is het aanbod van elektriciteit nu dermate groot – vooral in het weekend, als de industrie weinig stroom verbruikt – dat er meer aanbod is dan vraag. Dat resulteert in lage of zelfs negatieve stroomprijzen. “Wie dan stroom wil terugleveren, krijgt er niks voor of moet zelfs betalen om het kwijt te kunnen.”

Wouter en zijn collega’s zien nu regelmatig dat de kale stroomprijs overdag, zo tussen 11:00 en 16:00 uur, tussen de nul en drie cent per kWh is. Na 16:00 uur komt er minder opwek vanuit zonnepanelen en worden de gascentrales bijgeschakeld. Gas is duur en daarom lopen de stroomprijzen in de namiddag en avond behoorlijk op, met de hoogste prijs tussen 19:00 à 20:00 uur, legt hij uit.

“Een accu kan dus interessant zijn voor boeren omdat je hiermee kunt bufferen: je slaat de energie van je zonnepanelen op als de marktprijs laag is en je verbruikt het als de marktprijs hoog is.” Met name boeren in de intensieve veehouderij hebben jaarrond een vrij vlak stroomverbruik. Verwarmings- en ventilatiesystemen staan 24/7 paraat en ook het voeren is geautomatiseerd. “Voor hen zou een accu bijvoorbeeld interessant kunnen zijn, omdat zij doorgaans overdag terugleveren voor lage prijzen en ‘s avonds en ‘s nachts juist weer dure stroom moeten inkopen.”

Handelen op de energiemarkt

Als ondernemer kun je ook handelen op de verschillende energiemarkten. De bekendste is de European Power Exchange ofwel Epex. Elektriciteit wordt daar een dag van tevoren per uur verhandeld. Daardoor varieert de stroomprijs op de Epex-markt van dag tot dag en van uur tot uur.

Daarnaast is er nog de onbalansmarkt. En de laatste tijd wordt er steeds meer volume verhandeld via de zogeheten Intra-Day markt. Elke marktvorm kent z’n eigen specifieke spelregels en mogelijkheden. Wouter en zijn collega’s kunnen ondernemers de ins en outs haarfijn uitleggen. Maar de clou is bij alle drie de markten hetzelfde als bij bufferen voor eigen gebruik: stroom opslaan als het goedkoop is en terugleveren als het duur is.

Bedrijven die willen uitbreiden, kunnen in sommige delen van het land te maken krijgen met zogeheten netwerkcongestie. Het komt wel eens voor dat ondernemers moeten wachten op een aansluiting op het netwerk, omdat het hoogspanningsnet simpelweg ‘vol’ zit. Ook dan kan een accu uitkomst bieden, aldus Wouter.

Accu inzetten voor netwerkdiensten

Een andere manier om je accu te gebruiken, is de inzet voor netwerkdiensten richting de hoogspanningsnetwerkbeheerder. Denk aan Tennet of regionale netwerkbeheerders. Met het toenemende aanbod van energie uit wind en zon moeten de netwerkbeheerders anticiperen op pieken en dalen op het stroomnet. De netbeheerders dienen ervoor te zorgen dat het netwerk op de juiste frequentie blijft. “En die willen zij het liefst zo vlak mogelijk houden. Als ondernemer kun je hierop inspelen door je accucapaciteit aan te bieden bij de netwerkbeheerders.” De bemiddelende partij die de accu aanstuurt, de zogeheten Aggregator, zorgt dat ondernemers hiervoor netjes betaald worden.

Accu-quickscan voor inzicht in rendabiliteit

Hoe bepaal je of een accu rendabel is voor jouw bedrijf? “Dat is vrij lastig”, moet Wouter erkennen. “Bij zonnepanelen kun je het rendement relatief eenvoudig uitrekenen. Je hebt bovendien dankzij de SDE-subsidie altijd een bodemprijs; die biedt de garantie dat de stroomprijs nooit onder een bepaald niveau zakt. Dat heb je bij accu’s niet.“

“De rentabiliteit hangt dus sterk af van het doel waarvoor je ‘m wilt gebruiken”, geeft hij aan. Dat verschilt uiteraard per bedrijf. Dergelijke berekeningen kunnen Wouter en zijn collega’s eigenlijk alleen bedrijfsspecifiek maken. “Op dit moment is de accu-quickscan een veelgevraagde dienst bij onze adviseurs. We gaan met de ondernemers in gesprek, geven inzicht in de rendabiliteit van een accu en adviseren wat het best passend is voor de specifieke bedrijfssituatie.” 

Opslagcapaciteit bepaald de prijs

De prijzen van accu’s worden bepaald door hun grootte ofwel opslagcapaciteit: hoe meer kWh’s een accu kan opslaan, hoe goedkoper de prijs per kWh, legt Wouter uit. De prijs kan variëren van pakweg 450 euro per kWh voor een kleiner model, tot 250 euro voor een grote accu.

Hij geeft een rekenvoorbeeld. “Stel, je pakt een accu met een kostprijs van 350 euro per kWh. Als je dan opslag hebt voor 200 kWh, betekent dat dus een investering van 200 maal 350, is 70.000 euro.”

De prijzen zijn de laatste maanden sterk gedaald. “Exact dezelfde accu van december 2023 is nu wel 30 tot 35 procent goedkoper”, aldus de energiespecialist. Dit mede dankzij de steeds grootschaliger productie. Tegelijkertijd versnelt de technologische ontwikkeling. De opslagcapaciteit stijgt en accu’s kunnen steeds meer cycli aan van opladen en ontladen. “Gemiddeld bieden fabrikanten nu garantie voor 7.000 tot 8.000 cycli, of 10 jaar. Ook de aansturingstechniek verbetert in rap tempo.”

‘Er zijn ook cowboys op de markt’

Al met al worden accu’s dus steeds beter en navenant goedkoper. “Maar de installatiekosten zijn wel fors”, zo waarschuwt Wouter. “En je moet goed opletten met welke partij je in zee gaat.” Er zijn genoeg betrouwbare partijen in de markt die eerst vooral zonnepanelen installeerden en tegenwoordig ook kwalitatief goede accu’s aanleggen. “Maar je kunt ook cowboys treffen die alleen voor het snelle geld gaan.”

DLV Advies kan ondernemers die overwegen een accu aan te schaffen, begeleiden vanaf de oriëntatiefase tot aan de installatie. Een goede onafhankelijke aankoopbegeleiding is zeker de moeite waard, meent Wouter. “De investering beslaat al gauw een ton of meer, en als klant moet je op zo’n moment van tien, twintig verschillende dingen verstand hebben. Denk ook aan de contracten die erbij komen kijken. Een installateur kijkt vaak niet verder dan zijn eigen magazijn. Wij willen daarom wel meegeven: een accu is lang niet altijd dé oplossing voor een klant. Soms is het efficiënter en voordeliger om bijvoorbeeld een boilervat als buffer voor energie te gebruiken.”

Meer weten

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een accu voor uw bedrijf? Laat hieronder uw gegevens achter of neem contact op met een van onze adviseurs.


* verplichte velden

Te weinig stroom: Wat nu?

Stroom wordt steeds schaarser. In veel regio’s kunnen telers niet zomaar een zwaardere stroomaansluiting krijgen vanwege een overbelast elektriciteitsnet....

Lees verder

Maximaal rendement uit zonnepanelen bij verandering bedrijfsvoering

Als je overweegt te stoppen met je bedrijfsvoering, of als je situatie verandert, rijst de vraag wat je met je zonnepanelen moet doen. “Zonnepanelen...

Lees verder

Meer nieuws