Energiebesparingsplicht: wees voorbereid op controles omgevingsdienst

Publicatiedatum: 11 november 2024

De energiebesparingsplicht is een belangrijke maatregel binnen de Wet milieubeheer, die gericht is op bedrijven, instellingen en organisaties die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas per jaar verbruiken. Zij zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Deze maatregelen moeten kosteneffectief zijn, wat betekent dat ze binnen vijf jaar moeten worden terugverdiend. “Het naleven van deze verplichting wordt inmiddels streng gecontroleerd door de omgevingsdienst”, zegt Erik de Jonge, Projectleider Energie bij DLV Advies. “Indien je nog geen maatregelen hebt doorgevoerd en hebt doorgegeven in mijnrvo, heb je nog ongeveer vier weken de tijd dit te (laten) doen.”

Om te waarborgen dat bedrijven de energiebesparingsplicht naleven, voeren de omgevingsdiensten jaarlijkse controles uit. Deze diensten werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en controleren of bedrijven hun energieverbruik jaarlijks rapporteren en de benodigde energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Dit gebeurt via administratieve controles en inspecties ter plaatse.

Handhaving omgevingsdienst

Erik: “We zien dat er momenteel veel controles plaatsvinden. We merken dat veel bedrijven niet of niet voldoende op de hoogte zijn van de energiebesparingsplicht. Het is niet zo dat je 50.000 kWh moet afnemen van het net. Bedrijven met zonnepanelen nemen bijvoorbeeld 40.000 kWh van het net af en verbruiken 20.000 kWh van de zonnepanelen. Dan is het verbruik dus ook boven de 50.000 kWh en zijn ze verplicht om de informatieplicht energiebesparing in te (laten) vullen. Wanneer zij controle krijgen, benaderen ze ons vaak met de vraag of wij hen kunnen helpen om alsnog aan de energiebesparingsplicht te voldoen. Op zo’n moment kijken wij dan ook breder naar energie op het erf, zodat we meteen kunnen kijken naar besparingen of andere mogelijkheden.”

Energieslurpers in beeld door energiebesparingsonderzoek

“We hebben bij verschillende bedrijven mooie resultaten behaald met energiebesparende maatregelen. Het zijn een paar inkoppertjes, maar toch zien we nog maar al te vaak dat de oude verlichting nog niet is vervangen door ledverlichting, wat een aanzienlijke besparing oplevert”, legt Erik uit. “Ook het plaatsen van zonnepanelen is nog steeds een effectieve manier om de energiekosten te verlagen en tegelijkertijd duurzaam te ondernemen.”

Erik vervolgt: “Daarnaast zien we dat het isoleren van gebouwen en het optimaliseren van ventilatiesystemen veel kan bijdragen. Bij een recent project hebben we het gasverbruik van een varkenshouderij met 80% kunnen verlagen door de warmte terug te winnen uit de ventilatielucht. Ook eenvoudige maatregelen, zoals het regelmatig onderhouden van verwarmingsinstallaties en het plaatsen van tijdschakelaars, kunnen al een groot verschil maken. Bij een melkveehouderij hebben we met een uitgebreide energiescan de grootste stroomslurpers in kaart gebracht en gericht aangepakt, wat resulteerde in een besparing van 30% op het energieverbruik.”

Met deze maatregelen kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de energiebesparingsplicht, maar ook hun operationele kosten verlagen en hun duurzame impact vergroten. "Bij DLV Advies kijken we altijd naar de specifieke situatie van een bedrijf om op maat gemaakte oplossingen te bieden", zegt de projectleider.

Hoe verloopt een controle?

De omgevingsdiensten hanteren verschillende methoden om de naleving van de energiebesparingsplicht te controleren:

  1. Administratieve controles:
    Hierbij wordt gekeken of bedrijven hun rapportages correct hebben ingediend, inclusief een gedetailleerd overzicht van de getroffen maatregelen en de bijbehorende besparingen.

  2. Inspecties ter plaatse:
    Soms worden bedrijven bezocht door de omgevingsdienst om ter plaatse te controleren of de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk zijn doorgevoerd en voldoen aan de eisen.

  3. Risicogestuurde controles:
    Hierbij worden risicoprofielen gebruikt om bedrijven te selecteren voor controle. Bedrijven die eerder in overtreding zijn geweest of hoge energiekosten hebben, lopen een grotere kans op inspectie.

Energiescan op locatie

Bij DLV Advies kunnen we u op verschillende manieren ondersteunen bij het voldoen aan de energiebesparingsplicht. Onze adviseurs komen persoonlijk naar uw bedrijf om de energiebesparingsplicht met u door te nemen en namens u in te dienen. Dit kost € 450.
“Daarnaast bieden we een uitgebreide energiescan op locatie aan. Dit gaat echt een stap verder dan alleen voldoen aan de energiebesparingsplicht. Wij onderzoeken welke besparingsmogelijkheden er zijn en wanneer deze gerealiseerd kunnen worden. Bovendien zorgen wij ervoor dat de energiebesparingsplicht van de besparende maatregelen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt verzonden.”

Ondersteuning nodig?

Heeft u vragen over de energiebesparingsplicht of heeft u ondersteuning nodig bij het indienen hiervan? Wilt u meer informatie over duurzame energieoplossingen binnen uw bedrijf? Vul dan onderstaand formulier in. Onze adviseurs nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden