Monomestvergisting en WKK veelbelovende opties: rendement wel bedrijfsspecifiek

Publicatiedatum: 23 oktober 2024

We zien dat de realisatie van monomestvergistingsinstallaties steeds vaker plaatsvindt. Inmiddels draaien er naar schatting meer dan 100 installaties en zitten er nog vele in de ontwikkelfase. Waar de afgelopen jaren groen gas steeds interessanter leek te worden, zijn er nu ook marktontwikkelingen die de toepassing van omzetting naar stroom en warmte ten goede komen. Dit blijft overigens maatwerk per bedrijf”, zegt Jurian Lier, projectleider Energie.

Monomestvergisting biedt volop kansen voor de toekomstige veehouderij. Naast duurzame energieproductie krijgt vergisting een steeds nadrukkelijkere rol in vergunningverlening met betrekking tot behaalde emissiereductie en mestverwaarding. Kijkend naar het vergistingsproces kan het gewonnen biogas via monomestvergisting op verschillende manieren ingezet worden (stroom, groen gas of warmte). Jurian praat ons bij over de (technische) voordelen en toepassingsmogelijkheden van monomestvergisting in combinatie met een WKK en de mogelijkheden tot mestverwaarding.

Continue stroomvoorziening met WKK

“Een WKK-installatie kan een groot deel van het jaar stroom leveren aan het bedrijf. Met een SDE++ subsidie voor 2024 zijn de financiële vooruitzichten gunstig voor bedrijven met 5.000 ton dagverse mest”, vervolgt Jurian. “In vergelijking met zonne-energie, die slechts 1.000-1.500 uur per jaar produceert, sluit een WKK ook beter aan bij het verbruik van veehouderijen door de non-stoplevering van stroom. Daarbij dient een zonnepaneleninstallatie vaak verzwaard te worden om terug te kunnen leveren. Dit is voor een monomestvergister met WKK minder noodzakelijk. Door het toepassen van een energiemanagementsysteem is een combinatie van zon, wind en WKK goed te combineren op één aansluiting”, legt hij uit.

Restwarmte benutten van de WKK

Jurian: “Het is duidelijk dat de mestmarkt momenteel onder druk staat. Veel bedrijven moeten steeds meer mest afvoeren door de afbouw van derogatie.” Minister Wiersma heeft recent aangegeven dat ze alles op alles wil zetten om met een mix van maatregelen de druk op de mestmarkt te verminderen. Subsidies op mestverwerking moeten ervoor zorgen dat er binnen de norm meer mest geplaatst kan worden. Intern onderzoek wijst uit dat het inzetten van RENURE als kunstmestvervanger voor veel bedrijven een oplossing kan bieden. Uiteindelijk is het doel dat er zoveel mogelijk organisch materiaal en mineralen op bedrijfsniveau ingezet worden.”

Stikstofstrippers

De stikstofstrippers die momenteel worden toegepast, vereisen voor het proces een aanzienlijke hoeveelheid energie in de vorm van warmte. Het stripproces kan worden uitgevoerd met een warmtepomp die elektriciteit verbruikt, maar kan ook gebruikmaken van de restwarmte van de WKK. “Het inzetten van deze warmte komt in aanmerking voor subsidie via de SDE++ regeling mits deze nuttig wordt aangewend. Omdat de restwarmte van een WKK een hogere temperatuur heeft dan een warmtepomp kan leveren, is een combinatie van WKK en stikstofstripper zeer geschikt.”

Energieopslag soms betere optie

“Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling voor sommige bedrijven aanleiding kan zijn om naar een alternatieve energieoplossing te kijken, moet wel benoemd worden dat de financiële haalbaarheid van een monomestvergister met WKK zeer bedrijfsspecifiek is. Voor een klant die niet meer dan 50.000 kWh kan salderen, scheelt dit misschien € 4.000 tot € 5.000 per jaar aan energiekosten. Hiervoor doe je niet snel een investering van 3 tot 4 ton”, zegt Jurian. “Een accu, die het gat tussen productie en verbruik opvangt, is dan een passender oplossing voor deze situatie. Kan het bedrijf ook gebruik maken van de restwarmte of is er een significant mestoverschot, dan kan een monomestvergister in combinatie met WKK wel weer interessant worden.”

WKK-installatie speelt in op volatiliteit energiemarkt

Daarnaast is het inspelen op de volatiliteit van de energiemarkt een voordeel van de WKK-installatie. “Ondanks dat de biogasproductie in de vergister niet kan worden stopgezet, kunnen de motoren van een WKK wel tijdelijk worden uitgeschakeld. Dit is enorm gunstig in een energiemarkt met steeds meer volatiliteit in energieprijzen. Met een WKK lever je stroom wanneer de prijzen hoger zijn, wat bijdraagt aan een betere opbrengst voor het bedrijf”, aldus Jurian.

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Wij kunnen het hele energiemanagementplaatje voor u inzichtelijk maken, zodat u weet welke opties het meeste rendement opleveren. Vul onderstaand uw gegevens in en één van onze specialisten Energie neemt contact met u op.
Wanneer u overweegt een stikstofstripper aan te schaffen, adviseren wij een rendementsberekening te laten maken voor inzicht op bedrijfsniveau. Daarbij wordt ook gekeken naar het landbouwkundige deel van de stikstofstripper.


* verplichte velden

Gebruik RENURE

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit updates gedeeld over de voortgang van het voorstel van de Europese Commissie over het gebruik van RENURE-producten (gerecycleerde stikstofhoudende producten uit dierlijke mest). De Commissie stelt voor om maximaal 100 kilo stikstof uit RENURE toe te staan bovenop de 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare, mits er geen negatieve milieueffecten optreden. Dit zou een doorbraak betekenen voor de landbouw, omdat het duurzame meststoffen zou bevorderen.

Na een publieke consultatie is het voorstel op 31 mei 2024 besproken in het Nitraatcomité, waar verschillende lidstaten procedurele, juridische en technische vragen hebben gesteld. De Europese Commissie zal deze vragen beoordelen en beslissen of het voorstel moet worden aangepast voordat het in stemming wordt gebracht. Nederland streeft ernaar het voorstel op 1 januari 2025 in te laten gaan.

Belangrijke kernpunten van het voorstel zijn dat RENURE-producten boven de huidige gebruiksnormen mogen worden toegepast, ze een vergelijkbare nutriëntenwerking hebben als kunstmest en dat ze voldoen aan strikte milieunormen. Er zullen mechanismen zijn voor transparantie en monitoring om negatieve effecten te voorkomen.

Dit voorstel is onderdeel van bredere inspanningen van de Europese Commissie om duurzamere landbouw te stimuleren en de milieu-impact van de landbouw te verminderen.

lees meer

Monomestvergisting kansrijk, maar dringend behoefte aan meer beleidsruimte

Zowel veehouders als de overheid beschouwen monomestvergisting als een interessante optie voor de toekomstgerichte veehouderij. Het reduceert de bedrijfsemissies,...

Lees verder

Van co-vergister naar groengasinstallatie: Ervaringen van familie Ubbels

In het Friese dorp Jelsum runt Jan-Dirk Ubbels samen met zijn familie een melkveebedrijf met 150 tot 170 koeien. Naast melkproductie besloot hij zich al...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden