BoerenPerspectief ondersteunt boeren die blijven boeren
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderMet de aangescherpte eisen van het Beter Leven keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende vergunningsproblematiek is het voor sommigen onmogelijk om tijdig aan de nieuwe criteria te voldoen. De uitstelregeling voor deze gevallen biedt uitkomst. Gerben Schrijver, adviseur bij DLV Advies, begeleidt varkenshouders in dit traject en legt uit waar zij op kunnen rekenen en wat zij moeten doen om in aanmerking te komen voor uitstel.
“Varkenshouders die al een vergunning hebben aangevraagd, maar deze nog niet hebben ontvangen, kunnen voor specifieke criteria een ontheffingsaanvraag indienen. Dit biedt hen de nodige ademruimte”, zegt Gerben hierover. “Het gaat hier specifiek om aanpassingen die vergunningplichtig zijn.”
Wel of geen uitstel
Volgens Gerben is het essentieel om duidelijkheid te hebben welke criteria in aanmerking komen voor uitstel en welke niet. “Het komt erop neer dat je jezelf moet afvragen: heb ik voor deze aangescherpte eis een (stal)aanpassing nodig waarvoor een vergunning vereist is, of kan ik de aanpassing doorvoeren zonder een vergunningsaanvraag? Voor criteria zoals de hygiënesluis, daglicht doorlatend oppervlak en de vloeruitvoering voor biggen kan uitstel worden verleend als er vergunningsproblemen zijn. Echter, voor andere criteria, zoals groepshuisvesting voor zeugen en stabiele groepen vleesvarkens, is geen uitstel mogelijk. Deze moeten per 1 januari 2025 in orde zijn.”
Actie ondernemen
“Heb je nog geen vergunning aangevraagd, maar wil je wel blijven voldoen aan de aangescherpte eisen van het Beter Leven keurmerk, dan is het belangrijk om snel te handelen”, vervolgt de adviseur. Hij benadrukt hierbij dat de aanvragen vóór 1 september 2024 moeten zijn ingediend. “Het doel bij een vergunningaanvraag is uiteraard wel dat je op korte termijn kunt verbouwen. De uitstelregeling is bedoeld voor varkenshouders die vanwege vergunningsproblemen vertraging oplopen, maar wel de intentie hebben om aan de nieuwe eisen te voldoen.”
Uitstel voor verbouw en nieuwbouw
De regeling voorziet in verschillende mogelijkheden voor zowel verbouw als nieuwbouw. “Bij verbouw kunnen individuele ontheffingsaanvragen worden ingediend voor de eerdergenoemde criteria”, legt Gerben uit. “Voor nieuwbouwprojecten is er een generieke ontheffingsregeling, waarbij bedrijven zich tot 1 september 2024 kunnen aanmelden. Bij toekenning krijgen deze bedrijven uitstel tot 1 januari 2028 om aan de voorwaarden te voldoen.”
Procedure voor aanvragen
Het aanvragen van een ontheffing vereist een aantal stappen. Varkenshouders moeten via hun ketenregisseur de aanvraag van de omgevingsvergunning en bewijs van indiening bij de gemeente of provincie overleggen. Gerben raadt aan om de aanvragen voor verbouw via de ketenregisseur te laten verlopen. Aanmeldingen voor de generieke ontheffingsregeling dienen sowieso altijd via de ketenregisseur plaats te vinden.
Uitstelregeling aanvragen
Gerben: “Deze regeling is bedoeld om bedrijven perspectief te bieden die willen blijven voldoen aan het Beter Leven keurmerk maar door overmacht worden vertraagd. Neemt niet weg dat het aanvragen voor deze procedure best wel wat haken en ogen kent. Laat je daarom goed adviseren over de te nemen maatregelen.”
Mocht je hulp of advies nodig hebben of meer hierover willen weten, vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.
Voor gedetailleerde criteria en aanvullende informatie, zie de volledige criteria op de website van het Beter Leven-keurmerk.
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen, met nationale en Europese doelen op het gebied van stikstof, water, klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn...
Lees verderVanaf 15 januari kunnen agrarisch ondernemers uit Overijssel subsidie aanvragen voor productieve investeringen die bijdragen aan biodiversiteit, waterbeheer...
Lees verder